Movilidad sostenible

Conseguir que la movilidad sea eficiente, equitativa, saludable y segura para el conjunto de la ciudadanía se ha convertido en un reto por todos los municipios, que requiere redefinir el urbanismo de pueblos y ciudades.

Para enfocar un modelo de movilidad sostenible es esencial mejorar la accesibilidad, impulsar los medios de transporte privado más sostenibles, implementar nuevos usos modales de transportes, facilitar el transporte público, organizar el transporte logístico de manera eficiente, actualizar la normativa, ... y recuperar una mirada más colectiva del que significa el espacio público.

La Diputación de Barcelona ofrece apoyo a los entes locales para promover un modelo de movilidad sostenible, saludable y segura que haga frente la emergencia climática y facilite la mejora de la calidad del aire.

Fotografia de citadans despalçant-se amb bicicleta per una via pública urbana

Suport tècnic

Consulteu l'oferta de recursos del Catàleg de serveis

S’elaboren estudis de desplaçaments a peu o en bicicleta, per identificar patrons de desplaçament, factors que influeixen en les eleccions de mitjans de transport, etc. Tot plegat per proposar millores que facilitin aquest tipus de desplaçaments. S’inclouen en aquest suport els estudis de camins escolars, entre d’altres.

Imatge: Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat

Fotografia d'un camí escolar en el punt de creuar un carrer

S’elaboren PDE d’ens locals per identificar estratègies que ajudin a reduir l'impacte dels desplaçaments dels treballadors en el medi ambient. Aquests plans promouen l'ús de mitjans de transport sostenibles, com el cotxe compartit, el transport públic o la bicicleta.

S’analitza la viabilitat i ubicació adequada per instal·lar estacions de recàrrega, tenint en compte factors com la demanda, l'accés a la xarxa elèctrica i la infraestructura existent. S’inclou la valoració del model de gestió més adient al context.

S’estudien els desplaçaments dins d'una ciutat o regió amb mitjans de transport com l’autobús, el vehicle compartit, etc. Aquests estudis busquen identificar patrons de mobilitat, necessitats dels usuaris i aspectes a millorar per promoure la mobilitat en transport públic.

S'elaboren per identificar i traçar les línies estratègiques a l’hora d’implantar àrees dins una ciutat on l’accés, la circulació i l’estacionament estan especialment regulats per als vehicles més contaminants.

Formació

S’ofereixen cursos específics relacionats amb l’estalvi i l’eficiència en equipaments públics.
Consulteu l’oferta a la pàgina dels itineraris formatius

Gràfic amb l'itinerari de formació per a la mobilitat sostenible

Setmana Europea de la Mobilitat

Aquesta campanya se celebra cada any a Catalunya en el marc de la celebració en l'àmbit europeu de la European Mobility Week La campanya gira sobre un tema relacionat amb la mobilitat sostenible que canvia cada any, amb l’objectiu de conscienciar la ciutadania i reflexionar sobre aquell aspecte.

La Diputació de Barcelona facilita un conjunt de recursos de sensibilització per als ens locals que s’adhereixen a la celebració. Consulteu l’oferta de recursos de la darrera campanya a la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat

Fotografia de diversos ciutadants desplaçant-se en bicicleta

Cercador d'estudis

Properament, posarem a la vostra disposició el cercador d'estudis referent.

Tornar a dalt

Oficina Tècnica de Canvi Climàtic i Sostenibilitat (OTCCS)
ot.ccs@diba.cat
93 402 24 41
Rafa Ocaña ocanabr@diba.cat
Ricard Cortès cortesgr@diba.cat


Actuació vinculada als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)Icona enllaç extern, principalment: