Reptes i oportunitats en les urbanitzacions amb dèficits. Jornada de reflexió i debat per als ajuntaments

A la dècada dels 60 i 70 del passat segle, Catalunya experimentà un intens procés d’urbanització caracteritzat, principalment, per la dispersió territorial. Com a conseqüència d’aquest model d’ocupació del territori, ens han arribat als nostres dies nombroses urbanitzacions que presenten importants dèficits urbanístics.
Presentació
A Catalunya el procés d'expansió dels nuclis urbans residencials es va iniciar a l’entorn dels anys seixanta amb la construcció d'urbanitzacions residencials, algunes sense legalitzar inicialment, en base a un model d'ús i ocupació del territori caracteritzat per un creixement extensiu, dispers i de baixa densitat, per la segregació d'usos i per un elevat consum de territori.
Amb l'arribada dels ajuntaments democràtics i les noves normatives urbanístiques dels anys vuitanta i posteriors, part de les urbanitzacions s'han pogut regularitzar a través de l'esforç de les administracions i dels propietaris, però una altra part no han estat regularitzades i presenten actualment dèficits urbanístics tant pel que fa a l’ajust a la legalitat, a les infraestructures bàsiques, així com altres insuficiències associades a aquest tipus de teixits residencials.
Específicament en relació a aquestes urbanitzacions, d’acord amb la definició que en fa a la Llei 3/2009 de regularització i millora d’urbanitzacions amb dèficits urbanístics, la jornada vol esdevenir un espai de trobada, intercanvi i reflexió per conèixer de primera mà les preocupacions dels ens locals en la matèria.
El programa de la jornada es desenvolupa en tres parts diferenciades. La ponència marc de Joan Barba, donarà pas a una dinàmica de tallers o taules de debat en la que els assistents distribuïts en grups de composició heterogènia aprofundiran successivament en 4 temàtiques específiques pròpies de les urbanitzacions amb dèficits urbanístics. Finalment, es presentarà el nou Programa d’Urbanitzacions amb dèficits que recull per primer cop el Catàleg de Serveis 2018 de la Diputació de Barcelona, recurs compartit entre el Servei d’Urbanisme i el Servei d’Equipaments i Espai Públic de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat, i que posa de manifest la voluntat de la corporació d’avançar colze a colze amb els ajuntaments en l’abordatge d’aquesta temàtica.
Destinataris
La sessió està dirigida principalment a personal tècnic i càrrecs electes que tenen urbanitzacions amb dèficit en el seu terme municipal i que tenen interès en compartir i debatre a l’entorn de la problemàtica, les estratègies i propostes per a la seva regulació i/o adequació.
Programa
09:00 Recepció d’assistents
09:30 Salutació
Sr.Josep Ramon Mut, Diputat delegat d’Urbanisme i Habitatge, Diputació de Barcelona
09:45 Ponència Marc: Passat, present i futur de les urbanitzacions amb dèficits
Sr.Joan Barba Encarnación, arquitecte i urbanista
10:30 Exposició de la dinàmica de les taules de debat
Espai TReS – Territori i Responsabilitat Social
10:45 Pausa
11:15 Taules de debat
Els assistents, distribuïts en grups de composició heterogènia, aprofundiran successivament en 4 temàtiques especifiques pròpies de les urbanitzacions amb dèficits urbanístics. Les taules de debat seran conduïdes i dinamitzades per Espai TReS.
11:15 – 11:45 Els problemes
11:50 – 12:20 Els agents implicats
12:25 – 12:55 Els reptes
13:00 – 13:30 Els instruments
13:30 Presentació “Programa d’Urbanitzacions amb dèficits”
Catàleg de Serveis 2018 – Diputació de Barcelona
Sr.Ferran Barba, Servei d’Urbanisme, Diputació de Barcelona
Sr.Marcos de Francisco, Servei d’Equipaments i Espai Públic, Diputació de Barcelona
14:00 Cloenda
Metodologia
Sessions teòriques i tallers pràctics.
Inscripcions
Les inscripcions es realitzaran mitjançant l’aplicatiu gestforma, i la confirmació de la inscripció per part de la Diputació de Barcelona es farà per correu electrònic. Per motius logístics i de dinàmica de la sessió el nombre de places és limitat. Les sol·licituds seran ateses considerant l'adequació del perfil dels demandants i l'ordre de presentació de les sol·licituds. L’organització es reserva el dret a fer canvis en la programació establerta.
Podeu fer efectives les vostres inscripcions fins al dia 19 de gener mitjançant el següent enllaç.
Altres persones interessades poden contactar mitjançant l’enviament d’un correu electrònic a la següent adreça: s.urbanisme@diba.cat.