Els valors comuns de la Unió Europea
Aquests valors constitueixen la base sobre la qual es construeix la identitat col·lectiva europea i no només garanteixen el benestar de la ciutadania europea, sinó que també serveixen com a far de justícia i de solidaritat per al món sencer.
En un moment en què el món experimenta canvis i reptes profunds, reforçar el coneixement dels valors europeus esdevé essencial per preservar la pau i la unitat que han caracteritzat Europa durant les últimes dècades.
Dades tècniques:
El material que s'ofereix consta d’ 1 Joc de 7 Cubs de 47cm x 47cm cada un, amb textos i imatges, on es presenten els 6 valors europeus i 1 cub addicional explicatiu. Els 7 cubs venen plegats dins una capsa de cartró, és a dir, 1 joc.
Condicions per a l’ús del material:
- Els ens locals que vulguin sol·licitar aquest material ho han de fer a través d'aquest formulari.
- S’assignaran per ordre d’arribada de les sol·licituds, en funció de l’ús que l’ens informi que en farà i vetllant per a l’equilibri territorial.
- Les sol·licituds estan subjectes a disponibilitat fins esgotar existències.
- Només s’ofereix 1 únic joc, amb 7 cubs, per ens local.
- Aquestes recursos es cedeixen als ens locals de la província de Barcelona de manera permanent, és a dir, no cal retornar.
- La Diputació es farà càrrec del lliurament del material.
- L’ajuntament serà responsable del muntatge del material.
-
En cas de desistir de la sol·licitud, l’ens local haurà de comunicar-ho, per correu electrònic i en la major brevetat possible, a l’Oficina d’Europa i Estratègia Internacional (o.europa.eint@diba.cat). En cas de desistir de la sol·licitud, l’ens local haurà de comunicar-ho, per correu electrònic i en la major brevetat possible, a l’Oficina d’Europa i Estratègia Internacional (o.europa.eint@diba.cat).







Els valors europeus definits a l’article 2 del Tractat de Lisboa son:
Dignitat humana
La dignitat humana és inviolable. Ha de ser respectada i protegida i constitueix la base autèntica dels drets fonamentals.
Llibertat
La llibertat de circulació atorga als ciutadans el dret a circular i residir lliurement dins la Unió. Les llibertats individuals, com ara el respecte de la vida privada, la llibertat de pensament, de religió, de reunió, d'expressió i d'informació, estan protegides per la Carta dels Drets Fonamentals de la UE.
Democràcia
El funcionament de la UE es basa en la democràcia representativa. Un ciutadà europeu gaudeix automàticament de drets polítics. Tots els ciutadans adults de la UE tenen dret a votar i a presentar-se com a candidats a les eleccions al Parlament Europeu. Els ciutadans de la UE tenen dret de sufragi actiu i passiu al país de residència o al país d'origen.
Igualtat
La igualtat significa que tots els ciutadans tenen els mateixos drets davant de la llei. El principi d’igualtat entre homes i dones sustenta totes les polítiques europees i és la base de la integració europea. S'aplica a tots els àmbits. El principi de la igualtat de retribució per un treball igual es va introduir al Tractat de Roma el 1957.
Estat de Dret
La Unió Europea es basa a l'Estat de Dret. Totes les seves activitats es regeixen pels tractats, acordats voluntàriament i democràticament pels països de la UE. El dret i la justícia són defensats per un poder judicial independent. Els països de la UE han conferit al Tribunal Europeu de Justícia la competència de pronunciar-se de manera definitiva; les sentències han de ser respectades per tots.
Drets humans
La Carta dels Drets Fonamentals de la UE protegeix els drets humans, entre els quals hi ha el dret a no patir discriminació per raó de sexe, origen racial o ètnic, religió o conviccions, discapacitat, edat o orientació sexual, el dret a la protecció de les dades personals, i el dret d'accés a la justícia.
Aquests valors son el fonament del projecte europeu, defineixen el funcionament de les institucions europees i també serveixen com a guia per afrontar els reptes globals i construir una societat més inclusiva i igualitària. És essencial aprofundir en quins han estat els grans assoliments en matèria de drets i valors democràtics: per un costat, la democràcia i l’estat de dret, expliquen el funcionament democràtic de les institucions de la UE i la importància de l’estat de dret; per altre costat, el respecte pels drets humans, destacant el compromís de la UE en promoure i protegir els drets humans dins i fora de les fronteres europees i, per últim, fer èmfasi en com els valors de la llibertat, igualtat i solidaritat es reflecteixen en les polítiques i accions de la UE.
Tot i els reptes i desafiaments globals actuals, cal seguir treballant per a reforçar aquests valors i dissenyar el futur que volem responent a les necessitats de la ciutadania.