VI Espai Confluències:

Museus en l'era de les fake news: combatre la desinformació des de les institucions patrimonials
Les Confluències són un espai de trobada, de reflexió i d’interconnexió amb disciplines i àrees de coneixement, d’acció o de creació, per tal de compartir idees i posar de relleu interseccions amb els museus i el patrimoni cultural.
En l’era digital, el fenomen de la desinformació s’ha convertit en una amenaça creixent per a la societat. Internet, les xarxes socials i la IA tenen un paper decisiu en la difusió i viralització de les fake news i els deepfakes, que han traspassat les fronteres de les xarxes i els mitjans sensacionalistes per infiltrar-se fins i tot en canals de comunicació considerats tradicionalment fiables. Aquest assalt a la credibilitat periodística i científica posa en risc la confiança ciutadana i obre la porta a la manipulació de l’opinió pública. Tradicionalment els museus s’han percebut, per part de la ciutadania, com a emissors d’informació fiable i rigorosa, malgrat que els seus relats poden respondre a vegades a enfocaments intencionats i polítiques deliberades. Cal, doncs, actuar amb responsabilitat, fer una revisió dels discursos i afinar les eines.
Alineats amb la recerca científica, el context històric i el contrast de fonts, els museus tenen la capacitat de proporcionar informació verificada i de treballar per fomentar el pensament crític davant els continguts enganyosos. La lluita contra les notícies falses és una responsabilitat compartida de la societat i, en aquest context, els museus poden esdevenir un important bastió contra la desinformació.
Quin és el paper del periodisme i dels mitjans de comunicació en aquest context dominat per les xarxes socials que responen a interessos polítics i econòmics, i que tenen una gran capacitat d’influència en l’opinió pública? I quin ha de ser el paper del sector museístic en la lluita contra la desinformació? Quines estratègies es podrien adoptar per reforçar i consolidar el rol d’espai de coneixement fiable?
Per reflexionar i debatre sobre aquests temes comptarem amb Simona Levi, fundadora d’Xnet – Institut per a la Digitalització Democràtica i autora del llibre Fake you: fake news i desinformació, i Marc Amorós, periodista i autor del llibre Fake news: la verdad sobre noticias falsas. Jorge Luis Marzo, historiador de l’art, comissari d’exposicions, realitzador audiovisual, docent i autor del llibre La competencia de lo falso. Una historia del fake, conduirà el diàleg i el debat amb els assistents.
Programa
______________________________________________________________________________________________________________________________
Inscripció gratuïta / Sessió presencial o en línia / Servei de traducció simultània al castellà a través de la plataforma Zoom / Per informació sobre el servei de llengua de signes catalana (LSC) per als assistents presencials, contacteu amb: opc.jornadesmuseus@diba.cat
Pròximament obertura d'inscripcions
______________________________________________________________________________________________________________________________
Assistents
Professionals del sector museístic, patrimonial i cultural.