Fortificació ibèrica de Montgròs (el Brull)
El conjunt arqueològic de Montgròs es troba al sud-est del municipi del Brull (Osona), dins del Parc Natural del Montseny i a una altitud d'uns 759 metres sobre el nivell del mar. Ocupa una península sobre l’afrau del Muntanyà, força plana i envoltada d’una cinglera, que ofereix una excel·lent defensa natural per tots els costats, llevat de l’oriental, accessible a través d’un estret istme.
En aquest indret estratègic, es va construir en època ibèrica una fortificació que controlava una de les vies de penetració a la Plana de Vic des de la costa. Del sistema defensiu, utilitzat al llarg de tres segles, ens ha pervingut una muralla orientada de nord a sud que té una llargària d’uns 160 metres.
El 1982, un cop la Diputació de Barcelona va adquirir els terrenys on hi ha la fortificació, es va engegar un pla sistemàtic de descobriment i posada en valor del conjunt, amb excavacions arqueològiques i la consolidació i restauració de les ruïnes. Les excavacions les va promoure el Museu Arqueològic fins al 1987 i, a partir de 1997, les ha continuat l'SPAL. El Servei també s’ha fet càrrec, d’ençà del 1975, de la consolidació i restauració de les nombroses ruïnes que s’hi han anat posant al descobert.
Més informació:
El Montgròs, el Brull. Una fortificació ibèrica al Montseny. Guia del conjunt arqueològic
Memòria 2002-2012 (pàgina 395).