La Diputació de Barcelona lliura a l’Ajuntament d’Abrera l’estudi històric i la memòria arqueològica del conjunt de Sant Hilari

Comparteix

13/03/2025

El conjunt està format per l’església de Sant Hilari, pel mas homònim i per una sèrie d’estructures d’època romana associades a un edifici termal.

El vicepresident quart i diputat d’Infraestructures, Equipament i Patrimoni Arquitectònic de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, ha lliurat, aquest dimarts, a l’alcalde d’Abrera i diputat del govern de la Diputació, Jesús Naharro, l’estudi històric i la memòria arqueològica del conjunt de Sant Hilari. L’acte de lliurament s’ha fet a l’edifici consistorial.

Durant la seva intervenció Castells ha destacat que “cal valorar el gran interès i la demostració de la voluntat inequívoca de fer una aposta pel patrimoni. La Diputació de Barcelona té un servei, el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local, una entitat més que centenària”, i ha destacat “la voluntat del govern d' Abrera d'apostar per aquest patrimoni, per recuperar-lo”.

Per la seva banda Naharro ha coincidit en subratllar que “la Diputació de Barcelona és una institució sempre al costat dels municipis”. “Un municipi com el nostre, que aposta clarament, des de fa molt de temps, pel seu patrimoni cultural i com ens esforcem diàriament per a poder-lo donar a conèixer a la nostra ciutadania”.

Tots dos treballs responen a les peticions d’ajut tècnic de recerca historicoarqueològica presentades per l’Ajuntament d’Abrera a la Diputació de Barcelona en el marc del Catàleg de la Xarxa de Governs Locals de l’any 2022 (Estudi històric i documental del conjunt de Sant Hilari) i de l’any 2023 (Memòria de la intervenció arqueològica al jaciment de Sant Hilari). El Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) ha estat l’encarregat d’atendre les dues peticions. L’estudi històric ha estat redactat per l’historiador de l’SPAL, Santi Molera, mentre que la direcció tècnica i la redacció de la memòria de la intervenció han estat realitzades de manera externa i finançades per la Diputació de Barcelona amb 6.000 €.

El conjunt arqueològic de Sant Hilari és de propietat municipal i està format per l’església de Sant Hilari, pel mas homònim i per una sèrie d’estructures d’època romana associades a un edifici termal. Tot el conjunt ha estat declarat Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). L’església de Sant Hilari és un edifici de nau única coberta amb volta de canó i absis rectangular.

L’estudi històric és conseqüència d’una de les accions definides com a prioritàries per l’Estudi Previ per desenvolupar la planificació i els usos del conjunt arqueològic de Sant Hilari, document redactat l’any 2021 per tècnics de l’SPAL que serveix de full de ruta actual per als treballs d’investigació científica i els projectes de consolidació i restauració. La memòria recull els resultats de la intervenció arqueològica i inclou els apartats de situació i descripció, notícia històrica del lloc i antecedents, motivacions i objectius, la descripció amb detall de les feines realitzades i un capítol de consideracions finals.

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 8 “Treball digne i creixement econòmic” i 11 “Ciutats i comunitats sostenibles”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.