Espais naturals - 24/04/2025 12:04 h. - Andrea Cosialls
Set Agrupacions de Defensa Forestal opten als premis de Prevenció d’Incendis Forestals 2025 de la Diputació de Barcelona

El pròxim dissabte 26 d’abril, Vilanova i la Geltrú acollirà l’entrega dels XXVIII Premis a la prevenció d'incendis forestals de la Diputació de Barcelona, un esdeveniment que posarà en valor la tasca clau dels col·lectius voluntaris de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) en la lluita contra el foc al bosc i la preservació del paisatge a la província.
En aquesta edició dels premis, que commemora 28 anys de trajectòria, es mantenen les tres categories tradicionals que reconeixen diferents vessants de la prevenció i la gestió forestal. Tres ADF opten al Premi Rossend Montané, adreçat a projectes d'innovació en infraestructures o mitjans de prevenció d'incendis forestals elaborats per una ADF, i quatre ADF al Premi Jordi Peix, que distingeix projectes de sensibilització o educació en matèria de prevenció d'incendis. Finalment, el Premi Honorífic Joaquim Maria de Castellarnau reconeixerà la trajectòria d'una persona vinculada al món de les ADF per la seva dedicació a la prevenció d'incendis.
Els projectes candidats al Premi Rossend Montané, dotat amb 11.000 €, són: Sistema de monitoratge de nivell d’aigua a les basses en temps real, de l’ADF Alt Foix; TOWERCAT.CAT, de l’ADF Sant Cugat del Vallès i Prevenció d’incendis i foment de la biodiversitat, de l’ADF Teià.
Pel que fa al Premi Jordi Peix, també dotat amb 11.000 €, hi opten: el projecte d’Adequació de la finca de Can Tolrà en un centre de la prevenció i divulgació de la natura a l’àmbit de l’ADF Burriac i de la comarca del Maresme; el projecte de divulgació vehiculada mitjançant una gimcana, de l’ADF Castellolí; el Pla de formació, informació i sensibilització per a la prevenció d’incendis forestals, de l’ADF Premià de Dalt, i el projecte d’informació i sensibilització sobre prevenció d’incendis forestals, de la Federació ADF Bages-Moianès.
Innovació a les ADF
Les candidatures presentades aquest any reflecteixen la vitalitat i capacitat d'innovació del col·lectiu d'ADF barcelonines, amb projectes que aborden des de la implementació de noves tecnologies fins a estratègies per a la gestió sostenible dels boscos. Entre les iniciatives, destaquen projectes de monitoratge de punts d'aigua, de foment de la biodiversitat, accions d'educació ambiental i sensibilització sobre prevenció d’incendis forestals.
El jurat, integrat per experts de diversos àmbits vinculats a la gestió forestal i la prevenció d'incendis forestals, valorarà les candidatures tenint en compte aspectes com la innovació, la viabilitat i l'impacte potencial de cada projecte.
En els seus 28 anys d'història, aquests guardons han premiat 52 ADF diferents i 1 federacions d'ADF, així com la trajectòria de 24 persones amb el premi honorífic. Aquesta trajectòria consolida aquests premis com una plataforma de difusió de les millors pràctiques en prevenció d'incendis forestals.
Veredicte i acte de lliurament
El veredicte i l’acte de lliurament dels premis tindran lloc dissabte 26 d’abril, a les 18.00 h, a l’Auditori Municipal Eduard Tolrà de Vilanova i la Geltrú. L’esdeveniment manté el format televisiu “A peu de bosc” que s’ha consolidat en les darreres edicions. La transmissió en directe de l’acte, presentat pels periodistes Jèssica del Moral i Marc Balà, es podrà seguir a través de La Xarxa, i posteriorment s'emetrà per diverses televisions locals del territori. Aquest format permet ampliar l'abast i el reconeixement de la tasca que realitzen les ADF.
Compromís institucional
La Diputació de Barcelona, a través de l'Oficina Tècnica de Prevenció Municipal d'Incendis Forestals i Desenvolupament Agrari, manté un ferm compromís amb la prevenció d'incendis i el desenvolupament agrari a la província. Aquest suport es materialitza no només amb aquests premis anuals, sinó també amb programes integrals com els Plans de prevenció municipal d'incendis forestals (PPI), el Pla d'informació i vigilància contra incendis forestals (PVI), i els Plans de prevenció d'incendis en urbanitzacions (PPU). A més, impulsa actuacions de desenvolupament agrari i el Programa de Restauració i Millora Forestal (RMF) per a les Associacions de Propietaris Forestals, en col·laboració constant amb ajuntaments, ADF i altres entitats del territori, amb l'objectiu de prevenir els incendis, recuperar zones afectades i posar en valor els espais agroforestals de la demarcació.
Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 13 “Acció climàtica” i número 15 “ Vida terrestre”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.
<< Tornar al llistat de notes de premsa
Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi
Cedim les imatges (vídeo i fotografies) als mitjans de comunicació que vulguin fer-ne ús, sempre que se'n citi la font i exclusivament per a contextualitzar aquesta notícia.