© Shutterstock.com / arka38
A l’hora d’explicar l’estat de salut d’un territori, cada cop és més habitual fer-ho des dels seus determinants. En aquest concepte hi entraria un ampli ventall de factors que anirien des d’allò individual fins als hàbits de la població. Aquí ens centrarem en els factors socials com a determinants especialment considerats per instàncies internacionals com l’OMS (es pot consultar, per exemple, aquest document en castellà o aquest més recent en anglès).
A Catalunya s’ha estudiat àmpliament aquesta qüestió: des de grups de recerca a reports institucionals centrats en l’impacte sobre la salut d’una determinada conjuntura econòmica o en la problemàtica sobre col·lectius concrets com la infància.
Les vessants de la salut que es veuen determinades per aspectes socials són moltes. Per citar-ne algunes es pot esmentar la salut mental, l’ús del sistema sanitari o la incidència d’epidèmies que ja porten anys amb nosaltres (com el VIH) o més recents (com la COVID-19).
Com es pot veure en el següent esquema, també són diversos els condicionants socioeconòmics causants i la seva interacció. En tant que som una societat que proveeix rendes a la seva ciutadania bàsicament mitjançant el mercat de treball, el seu deteriorament ha estat un dels que més s’han estudiat.
A l’igual que succeeix en tants altres temes, l’aterratge a escala local dels determinants socials de la salut s’ha vist limitat per la tradicional escassetat d’indicadors. En aquesta nota volem presentar tres plataformes d’informació estadística especialment útils al respecte. Dues d’elles són noves mentre que la tercera s’ha actualitzat recentment.
Tots tres projectes tenen elements comuns i interessants:
Des del sistema d’indicadors del Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona hem començat a incorporar indicadors socials. Concretament, en l’edició 2021 dels informes municipals s’hi ha afegit un capítol al respecte que recull indicadors d’ingressos, situació laboral, garantia de rendes i accés a l’habitatge. Properament comptem portar dades semblants al quadre de comandament que també oferim als municipis majors de 10.000 habitants de la província. La incorporació de formats cartogràfics als nostres sistemes d’informació és també un objectiu en el qual s’està començant a treballar.
Boletín: EspaiS@lut
Número de boletín: #107 - Juny 2021
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat