Butlletí EspaiS@lut
Novembre 2020 - #100

Espai municipal

Jornades de salut i alimentació a Mataró

© Ajuntament de Mataró

© Ajuntament de Mataró

Des de l’any 2003, la Secció de Salut de l’Ajuntament de Mataró organitza aquestes Jornades al voltant del Dia Mundial de l’alimentació, amb l’objectiu de sensibilitzar la població vers la importància d’alimentar-se de manera saludable i practicar activitat física de manera regular, per gaudir d’una bona salut.

La pandèmia ens ha confinat a casa durant mesos, amb conseqüències individuals i socials (econòmiques, laborals, i emocionals), algunes de les quals encara perduren. Les Jornades aborden aquests temes però també hem volgut que mostressin allò que n’hem après, el que ens ha enfortit com a societat i com a persones, els valors que han aflorat, les estratègies que s’han generat per sortir-nos-en. En definitiva, mostrar la visió positiva de la situació.

Enguany les jornades s’han hagut d’adaptar a la situació de pandèmia per la COVID-19, tant pel que fa als continguts com en el format. Així doncs, s’han programat 4 sessions virtuals amb el tema central La COVID-19, un nou estil de vida.

El 13 d’octubre es van abordar els Efectes del confinament en l’estil de vida a càrrec de la Dra. Carmen Cabezas, Subdirectora general de Promoció de la Salut del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, que va presentar els resultats del Qüestionari de salut durant el confinament pel coronavirus, que mostren un canvi d’hàbits en relació l’activitat física i l’alimentació, però especialment un empitjorament de la salut mental. Va comentar les estratègies de suport generades des del Departament de Salut.

El 15 d’octubre és tractà la Gestió emocional de la nova normalitat a càrrec de la Dra. Nathalie P. Lizeretti. Psicòloga especialista en intel·ligència emocional i directora del Centre d’Investigació i Desenvolupament de la Intel·ligència Emocional (CIDIE) que va presentar la intel·ligència emocional com a eina per aprendre a conviure amb les pors, incerteses i la nova realitat que està comportant la pandèmia.

El 20 d’octubre es va organitzar la taula rodona La pandèmia des de primera línia. Què n’hem après? en la que van participar el Dr. Ramon Boixeda, cap del servei de Medicina Interna. Hospital de Mataró. Consorci Sanitari del Maresme; la Dra. Maria Bartolomé, metgessa de família i directora de l’ EAP Mataró Centre. Consorci Sanitari de Mataró i la Sra. Esther Gil, infermera d’atenció primària del Programa de prevenció i atenció a la cronicitat.
Cadascun des del seu àmbit, van explicar com van viure, a nivell professional i personal, la primera fase de la pandèmia, com es van haver de reorganitzar serveis i personal, el suport que van rebre d’institucions i ciutadania. Van fer especial èmfasi en el treball en equip, la solidaritat en els diferents àmbits i com aquesta experiència els ajuda a afrontar la fase actual de la pandèmia.

El 29 d’octubre el Dr. Antoni Trilla, cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Clínic de Barcelona. Degà de la facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona, va presentar: Recerca en COVID-9. On som i cap a on anem?. Aquesta sessió va permetre aclarir dubtes sobre terminologia epidemiològica com: rebrot, PCR, immunitat, a l’hora que va explicar en quina situació es troba la recerca en COVID-19.

Paral·lelament, quatre de les escoles que participen en el Programa Salut Integral (SI!), han celebrat la Setmana de la Salut amb activitats relacionades amb l’alimentació, l’activitat física, el coneixement del cos i del cor i la gestió emociona. Tècniques de la Secció de salut han realitzat dues intervencions virtuals, amb persones usuàries dels casals de gent gran. També s’ha participat en el programa de radiotelevisió El Mirador (Mataró Audiovisual) i s’han realitzat 6 tallers de Cuina sense pares que ofereix la Diputació de Barcelona.

Malgrat la singularitat de les Jornades d’enguany, la valoració és positiva i ens anima a crear nous escenaris d’intervenció i noves maneres d’arribar a la ciutadania.

La informació es pot trobar a mataro.cat/salutalimentacio

Boletín: EspaiS@lut
Número de boletín: #100 - Novembre 2020

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS