El SINAC és un sistema d'informació sanitària que actualment està sustentat per una aplicació informàtica a través d'Internet, i gestiona dades sobre les característiques de les zones d'abastament i sobre la qualitat de l'aigua de consum humà.
L'objectiu principal del SINAC és identificar, a l'àmbit local, autonòmic i nacional, la qualitat de l'aigua de consum humà i les característiques dels abastaments, mitjançant la càrrega d'informació sobre zones d'abastament (captacions, plantes de tractament, dipòsits, cisternes, xarxes de distribució), laboratoris de control, butlletins d'anàlisi, incompliments i alertes hídriques, autoritzacions d'excepció i inspeccions sanitàries.
L'article 30 del Reial Decret 140/2003, de 7 de febrer, pel qual s'estableixen els criteris sanitaris de la qualitat de l'aigua de consum humà estableix un sistema d'informació relatiu a les zones d'abastament i control de la qualitat de l'aigua de consum humà denominat Sistema d'Informació Nacional d'Aigua de Consum (SINAC). El mateix article determina que la utilització i el subministrament de dades en suport informàtic al SINAC és obligatòria per a totes les parts implicades en el subministrament d'aigua de consum humà.
L'explotació de la informació introduïda en el SINAC permet, entre d'altres coses, complir amb l'obligació d'informar a la Unió Europea, detectar possibles incompliments i riscos per a la població derivats de la ingestió d'aigua de consum humà, facilitar a la ciutadania informació bàsica de les zones d'abastament i la qualitat de l'aigua de consum humà, i aportar informació a les autoritats competents i als usuaris del SINAC sobre les característiques de les infrastructures que componen els abastaments.
A més dels usuaris professionals, els consumidors també tenen accés a un resum de la informació relativa a cada zona d'abastament, d'acord amb el que preveu l'article 29 del Reial decret 140/2003, de 7 de febrer, que és la normativa vigent. D'altra banda, la informació recollida en el SINAC ha de permetre, de manera eficaç, la coordinació dels programes de vigilància sanitària destinats a prevenir els possibles riscos específics per a la salut derivats del consum d'aigua.
El Pla de Vigilància Sanitària d'Aigua de Consum Humà publicat per la Generalitat de Catalunya l'any 2005 preveu que els municipis han de participar en el Sistema d'Informació Nacional d'Aigües de Consum (SINAC) com a entitat local. A més, els ajuntaments tenen altres obligacions segons sigui el tipus de gestió dels abastaments del seu terme municipal, és a dir, si l'ajuntament du a terme la gestió de forma directa, té, en relació al SINAC, les obligacions de qualsevol gestor. Totes les parts implicades en el control de l'aigua de consum estan obligades a utilitzar el sistema d'informació SINAC.
Estan obligats a introduir dades tots els abastaments que distribueixin a més de 50 habitants o més de 10 metres cúbics d'aigua de consum humà de promig diari o que distribuint menys d'aquesta quantitat tinguin una activitat comercial o pública.
En relació amb les obligacions dels ajuntaments en competències de salut, un dels objectius del Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona és la col·laboració amb els municipis de menys de 5.000 habitants que gestionen directament el seu servei d'abastament d'aigües de consum humà, en el compliment de les seves obligacions com a gestors.
Fins l'any 2012, i dins d'aquesta línia de col·laboració, aquest objectiu es concretava en tres tipus de suport:
Però l'any 2013, es va decidir ampliar el suport a la gestió de les dades que s'han d'introduir al SINAC. A data d'avui són 37 els ajuntaments que han donat l'autorització a la Diputació de Barcelona per realitzar aquesta gestió, i s'han introduït les dades generals de 33 d'aquests municipis.
Aquesta gestió per part de la Diputació de Barcelona es realitza en col·laboració amb l'Agència de Salut Pública. En aquest sentit, dijous 12 de juny va tenir lloc una reunió tècnica en el Servei Regional de Salut a Barcelona amb l'objectiu d'informar a tots els assistents de les novetats i modificacions que suposa la nova versió 2 del Sistema d'Informació Nacional d'Aigües de Consum (SINAC).
A la reunió va assistir personal de la Regió Sanitària de Barcelona com a administrador territorial de l'aplicació i personal de la Diputació de Barcelona que fa la gestió de les dades dels abastaments d'aigua per als municipis que l'han autoritzat. Es van tractar aspectes relacionats amb el cens de les zones de subministrament i amb la implementació d'aquesta base de dades en el territori.
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea d'Atenció a les Persones
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
T. 934 022 468
http://www.diba.cat/web/salutpublica/default
ssp.espaisalut@diba.cat