Economia - Igualtat - Salut - 04/03/2025 09:00 h. - Núria Peláez
8 DE MARÇ, DIA DE LES DONESProp de 300 dones amb trastorn mental van trobar feina el 2024 mitjançant les Oficines Tècniques Laborals

Les dones amb aquest tipus de diagnòstic s’enfronten a un doble estigma en el mercat laboral. La Diputació de Barcelona ajuda a inserir persones amb trastorns mentals mitjançant 19 oficines arreu de la província: les dones són la meitat dels casos atesos i tenen majoritàriament entre 45 i 49 anys.
Prop de 300 dones amb trastorns mentals van trobar feina el 2024 gràcies a la Xarxa d'Oficines Tècniques Laborals (OTL) de la Diputació de Barcelona, formada per 19 oficines arreu de la província que treballen per facilitar la inserció laboral de persones amb aquest tipus de diagnòstic. Aquestes oficines van atendre l’any passat un total de 1.842 persones, el 49% de les quals (903) dones. D’entre les dones ateses, un 51% (289) van aconseguir inserir-se al mercat de treball.
Els diagnòstics més freqüents entre les dones ateses per les Oficines Tècniques Laborals inclouen trastorns de la personalitat (119 casos), esquizofrènia (86 casos) i trastorns depressius (74 casos). Tenen majoritàriament entre 45 i 49 anys, amb trajectòries laborals interrompudes i, en molts casos, responsabilitats familiars.
“Aquestes dones afronten dificultats afegides tant per l’estigma associat als problemes de salut mental com per les barreres de gènere en el món laboral; la manca de confiança en les seves pròpies capacitats, la por al rebuig i la manca de mesures de conciliació són tres dels principals obstacles per a la seva reincorporació al treball”, explica la Cap de Subsecció de Millora de l’Ocupabilitat i Economia Productiva de la Diputació de Barcelona, Puri Martínez. Aquest perfil contrasta amb el d’homes amb trastorns mentals atesos al servei, entre els quals la franja majoritària d’edat és de 25 a 29 anys.
La Xarxa d'Oficines Tècniques Laborals de la Diputació de Barcelona treballa per reduir l’impacte de l’estigma i les barreres personals que afecten les persones amb trastorn mental mitjançant un suport integral que inclou formació, orientació i acompanyament emocional. “Aquest enfocament personalitzat permet millorar les seves oportunitats i la seva qualitat de vida: tot i les dificultats associades als trastorns el suport de les OTL ha permès que moltes dones desenvolupin les seves habilitats, guanyin confiança i aconsegueixin inserir-se amb èxit en el mercat laboral”, subratlla Puri Martínez.
És el cas de la Loli Moreno, que va arribar a l’Oficina Tècnica Laboral de Sant Boi als 49 anys, buscant noves oportunitats laborals després d’aïllar-se arran d’un problema de salut mental. “A l’Oficina Tècnica Laboral m’han ensenyat a valorar-me com a persona i m’han fet veure que tinc potencial professional, i que no he d’anar pel món amb una targeta de visita dient que vinc de l’àmbit de la salut mental”, explica la usuària, que finalment ha aconseguit trobar feina com a operadora.
La Diputació de Barcelona impulsa el Pla Estratègic de Salut Mental, amb una seixantena d’accions per treballar aquest àmbit de la salut des de l’entorn més proper als ciutadans: els municipis. L’objectiu del pla és promoure la salut mental i prevenir, detectar i facilitar l’acompanyament i l’atenció de les persones amb trastorns mentals, per tal de millorar la qualitat de vida i donar suport als ens locals de les comarques de Barcelona.
La Xarxa d'Oficines Tècniques Laborals respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 3 “Salut i benestar” i número 8 "Treball digne i creixement econòmic". Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.
<< Tornar al llistat de notes de premsa
Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi
Contenidos relacionados
Cedemos las imágenes (vídeo y fotografías) a los medios de comunicación que quieran hacer uso de ellas, siempre y cuando se cite la fuente y exclusivamente para contextualizar esta noticia.