Butlletí Bibliosfera
abril 2025 - #190

L'article

Del paper a la realitat. Així són els projectes BiblioLab

Per Anna Hernando, Comunicació de la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona.

La sala, on abans només se sentien les veus dels ponents, ara bull amb converses animades entre tots els participants del Demoday, la jornada de presentació de la nova línia d’ajuts CoCrea BiblioLab.

Hi trobem de tot: des de persones d’entitats que ja es coneixen de fa temps i avui es retroben fins a altres que venen per primer cop i busquen partner per tirar endavant la idea que té, a tot l’equip, preparat a la línia de sortida.

D’aquesta sessió de treball en sortiran més d’un i de dos projectes que optaran als ajuts econòmics de la subvenció.

Projectes com els que hem conegut durant la jornada de presentació, dels que d’una idea inicial s’ha creat una realitat viva, dinàmica, activa encara avui en dia i al voltant dels quals ha crescut tota una comunitat.

David Urrea, de Biblioteques de l’Hospitalet, presenta la “Biblioteca humana”, un projecte que busca promoure la comprensió i el diàleg intercultural mitjançant la creació d'una "biblioteca" on les persones són els "llibres".​ Els participants poden "prestar" aquestes persones-llibres per escoltar les seves històries i experiències de vida, fomentant l'empatia, la diversitat i la cohesió social.

Julián Figueres, de Biblioteques de Barcelona, ens ha presentat el projecte de “Ràdio Maconda”, una ràdio comunitària que serveix com a plataforma de difusió cultural i participació ciutadana. Explica que la ràdio genera un anonimat i una confiança sense la tensió de la imatge, i per tant més efectiva.

Irene Feliu, de les Biblioteques de Mataró, parla del projecte "Tecno Girl", una iniciativa que té com a objectiu principal fomentar l'interès de les noies adolescents per les disciplines STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques). El projecte ofereix tallers pràctics i activitats interactives dissenyades per empoderar les participants i trencar estereotips de gènere en aquests camps. Aquest projecte va néixer d'una anterior convocatòria BiblioLab.

I finalment Àlex Cosials, de les Biblioteques de Sant Boi de Llobregat, ha presentat “Apiteca”, un projecte que integra la pràctica de l'apicultura en l'entorn urbà com a eina educativa i de conscienciació ambiental.​ Mitjançant la instal·lació de ruscs en espais urbans i la realització de tallers i activitats didàctiques, el projecte pretén apropar la ciutadania al món de les abelles, destacant la seva importància en l'ecosistema i fomentant pràctiques sostenibles.

Aquesta és només una mostra de la realitat dels projectes de creació comunitària que comparteixen la filosofia biblioLab, però n’hi ha molts d’altres, de diferents envergadures, amb agents implicats molt diversos, realitzats a biblioteques i bibliobusos de municipis amb realitats molt diverses, tots ells valuosos en extrem per la seva tasca de dinamització de la comunitat, d’aportar valor, coneixement i cohesió social.

Més informació: https://www.diba.cat/ca/web/biblioteques/bibliolab/ajuts-2025

Boletín: Bibliosfera
Número de boletín: #190 - abril 2025

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Cultura
Gerència de Serveis de Biblioteques
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona
934 022 241
El Bibliosfera al web

 

Facebook x YouTube Instagram