Sant Martí Sesgueioles rep el Pla director del castell de Vilallonga

18/03/2025
El document té per objectiu la restauració del bé.
La Diputació de Barcelona ha lliurat a l’Ajuntament de Sant Martí Sesgueioles el Pla director del castell de Vilallonga. El conjunt monumental del castell de Vilallonga està format per les restes d’un recinte fortificat que se situa a la part més alta del turó on s’assenta i pels vestigis d’altres construccions que s’estenen pel seu vessant oriental.
Se situa al voltant d’una torre de planta circular d’origen medieval, amb dependències que li donaven servei a l’entorn, tot generant un àmbit emmurallat en forma d’ametlla. Les restes situades a llevant són posteriors i s’han relacionat amb espais d’habitació, emmagatzematge i producció vinculats al funcionament del castell. Encara més a l’est, completen el conjunt les restes de l’església romànica de Sant Valentí de Vilallonga i l’ermita posterior d’època moderna al seu costat.
El castell és de propietat municipal, Bé Cultural d'Interès Nacional i està en mal estat de conservació. L’any 2020, el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) hi va dur a terme una excavació arqueològica i en va fer la recerca documental.
El Pla director té per objectiu la restauració del bé i per això proposa una sèrie de campanyes de recerca arqueològica adreçades a aprofundir en el seu coneixement i planteja els treballs de consolidació de totes aquelles estructures que el configuren per adequar-les a la visita pública. El document defineix i programa actuacions valorades, en el seu conjunt, en uns 680.000 €, que es distribueixen en quatre etapes per tal de facilitar la seva execució. Aquest treball ha estat dirigit per l’SPAL i dona resposta a la voluntat municipal de restaurar i valoritzar el castell i ha tingut un cost de 18.000,00 €.
Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 8 “Treball digne i creixement econòmic” i 11 “Ciutats i comunitats sostenibles”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.