© CDC / James Gathany
Fins fa ben poc a casa nostra, els mosquits eren vistos només com a causants de molèsties i per aquesta raó, objecte de control. Ara mateix ja són també, un problema de salut pública en ser causants de malalties ocasionades per patògens com els arbovirus, transmesos amb la seva picada. Entre aquests patògens hi trobem el virus del dengue, el virus Chikungunya, l’anomenat virus del Zika i el virus del Nil occidental (VNO).
Aquest passat 2018, va ser el primer en que hi va haver un cas de transmissió autòctona de dengue a l’àrea metropolitana de Barcelona i també va ser el primer any en que hi va haver a Catalunya un cas de VNO, en un cavall. Aquest últim és transmès principalment per mosquits del gènere Culex a aus salvatges i domèstiques i pot afectar puntualment a humans i altres mamífers com els cavalls, podent cursar una malaltia que en una part pot acabar en la mort.
Fins 2017 i des de 2010, diversos brots de VNO van ser detectats a la Unió Europea, deixant centenars de casos en humans i desenes de morts a països com a Grècia o Romania. Aquesta malaltia és present a Europa almenys, des de la dècada dels 70 del segle passat. Hi va haver 108 casos confirmats el 2015, 214 el 2016 i 204 el 2017.
Malauradament, aquest any passat, el nombre de casos i de morts va superar el de tots els anys anteriors junts. El 2018 hi va haver 2.083 casos en humans amb 181 morts, cosa que ha posat en alerta a la comunitat sanitària europea. A Espanya des de 2010, s’han registrat més de 200 casos en cavalls i 5 en humans, especialment a Andalusia i regions properes. Pel que fa a Catalunya, hi va haver almenys un cas de VNO en humans el 2007, s’ha comprovat la circulació del virus des de 2010 en aus salvatges i el 2017 es va detectar un focus de transmissió d’aquest virus, de llinatge 2, en aus a Lleida, fet que va activar el Protocol de vigilància d’arbovirosis a Catalunya.
El 2018, es va donar el primer cas a Catalunya, en un cavall que va haver de ser tractat per a recuperar-se de la malaltia. Aquest cas, detectat a Vilanova i la Geltrú, va tenir un especial seguiment i es va comprovar com molts altres cavalls van donar positiu a anticossos, indicant que havien estat en contacte amb el virus encara que sense presentar símptomes. El Servei de Control de Mosquits del Consell Comarcal del Baix Llobregat, va haver de fer en total quatre inspeccions entomològiques, tres en cavalls i una en aus. En el decurs de les inspeccions es van identificar els possibles focus de cria de mosquits i es van posar en marxa mesures correctores per tal de reduir al màxim la presència de mosquits vectors, en concret Culex pipiens, el mosquit comú. Es van prendre mostres de mosquits que en ser analitzades van donar negatiu enfront d’aquest virus (Foto 2).
Caldrà estar especialment atents aquesta campanya per poder fer front a possibles casos a Catalunya com els que hem comentat, tenint en compte, a més, que el virus detectat en aus el 2017, correspon al llinatge 2, que és el mateix que circula per la resta d’Europa i és el causant del gran nombre de casos i de morts de 2018 – veure gràfic 1- .
Foto 2. Localització d’un dels paranys de captura de mosquits en el cas de VNO / SCM
Gràfic 1. Nombre d’infeccions de VNO en humans a la UE des de 2014 / ECDC
Carles Aranda
Servei de Control de Mosquits
Consell Comarcal del Baix Llobregat
Newsletter: EspaiS@lut
Newsletter number: #87 - Estiu 2019
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat