Butlletí EspaiS@lut
Març 2016 - #48

Espai municipal

Resultats dels programa fifty-fifty de salut cardiovascular

Manresa ha estat una de les set ciutats de l'estat espanyol on s'ha desenvolupat el programa, adreçat a persones de 25 a 50 anys que tinguessin sobrepès, o obesitat, o fossin fumadores o fessin menys de 150 minuts d'exercici físic a la setmana.

El programa fifty-fifty  es va iniciar el setembre de 2013 finalitzant la intervenció el desembre de 2014 i la última valoració prèvia als resultats es va fer el novembre de 2015. Aquest programa va néixer de la iniciativa de la Fundació SHE (Science, Health and Education), promoguda pel Dr. Valentí Fuster i de l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), en el marc de l'Estratègia NAOS i de l'Observatori de la Nutrició i d'Estudi de l'Obesitat, amb la finalitat de millorar la salut de manera integral en persones adultes mitjançant la modificació dels seus hàbits de salut.

La hipòtesi de la intervenció és que si es capacita als adults en coneixements, habilitats i actituds per un estil de vida saludable, entre iguals, milloraran els seus hàbits de salut cardiovascular i l'autocontrol dels factors de risc.

El dia 28 de gener de 2016 es va fer la presentació dels resultats per part dels impulsors del programa al Instituto de Salud Carlos III, amb els següents resultats:

  • El 67% dels participants en el grup d'intervenció va millorar en un dels 5 factors de risc cardiovascular i quasi la mitat va reduir el consum de tabac.
  • El 46% dels participants va augmentar la seva activitat física.
  • La intervenció de grup entre iguals té un efecte diferencial important sobre el grup d'intervenció amb clares millores en comparació amb el grup control.

La conclusió final ha estat que el programa ha tingut un impacte positiu en els participants mostrant una millora general de la puntuació dels score i els seus components conductuals.

L'objectiu últim del programa era establir un "model de bones pràctiques" per afavorir el canvi d'hàbits relacionats amb la salut cardiovascular que es pogués implantar a gran escala a tot el país.  S'ha elaborat el document "Estandarización como modelo de buenas prácticas del Programa".

Newsletter: EspaiS@lut
Newsletter number: #48 - Març 2016

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS