Butlletí EspaiS@lut
Desembre 2021 - #112

El Servei de Salut Pública informa

Aedes detritus, una espècie poc usual, activa quan fa fred

© Anders Lindström / SVA

© Anders Lindström / SVA

Vulguem o no, els mosquits formen part de la nostra vida, sembla que no ens podem sostreure al seu molest zum-zum i a les seves picades; se’n parla sovint d’aquests insectes més encara ara en que en els darrers anys han pres protagonisme en la transmissió de malalties.

A Catalunya tenim diverses espècies força conegudes: no hi ha ningú que no conegui ja el mosquit invasor anomenat mosquit tigre (Aedes albopictus), i tothom ha patit les picades del mosquit comú (Culex pipiens) especialment en les caloroses nits d’estiu quan intentem conciliar la son. Aquelles persones que són amants de les excursions i que els agrada anar a veure fauna com la que es troba en els nostres aiguamolls, segurament haurà patit els atacs del mosquit de les maresmes (Aedes caspius), molt agressiu dia i nit. Encara ara tenim grans extensions d’arrossars com les que podem trobar al delta de l’Ebre on podrem ser atacats a la nit pel que va ser vector del paludisme, l’Anopheles atroparvus. Però a banda d’aquestes espècies força comuns, a molts indrets del nostre país, hi ha tot un seguit d’altres que malgrat poder arribar a ser molt molestes, en ser poc freqüents i molt locals sovint passen desapercebudes pel públic en general. Parlarem ara d’una d’aquestes, ben especial perquè es desenvolupa quan creiem que ja no hi ha mosquits, quan fa fred!

© Carles ArandaAquesta espècie poc distribuïda per Catalunya però que en determinats espais pot arribar a ser tan molesta com qualsevol altre rep el nom científic d’Aedes detritus. És aquesta una espècie de maresma i aiguamolls àmpliament distribuïda per Europa però que curiosament apareix com adult a finals de tardor i finals d’hivern en moments en que no ens sembla gens habitual patir a causa de les seves picades. La trobem a quasi totes les zones inundables costaneres catalanes de Tarragona a Girona.

Com a larva és present al mig de l’època més freda, a l’hivern, quasi sempre sola. En altres moments de la tardor i primavera conviu amb d’altres espècies de mosquits com ara Aedes caspius, Culisieta subochrea i ocasionalment amb el mosquit comú Culex pipiens, que només es desenvolupen amb temperatures una mica més càlides.

És aquest un mosquit fosc i de mida gran que es desplaça poc dels seus llocs de cria. Les seves larves les trobem sempre a Catalunya en zones costaneres i són molt semblants a les de l’Aedes caspius, espècie molt propera. Juntament amb aquesta espècie comparteixen un tret de comportament peculiar, per a fer la còpula, els mascles fan un eixam en forma de núvol en el que les femelles entren i acaben copulant en ple vol.

En el món dels mosquits n’hi ha de ben diversos i alguns molt curiosos. A Catalunya només arribem fins 47 espècies citades però si voleu conèixer les més de 3.500 espècies del món podeu consultar-les en aquestes dues pàgines:

 

Carles Aranda
Servei de Control de Mosquits
Consell Comarcal del Baix Llobregat

Newsletter: EspaiS@lut
Newsletter number: #112 - Desembre 2021

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS