© Shutterstock.com / David Herraez Calzada
Les visites de vigilància i control d’establiments alimentaris que el Servei de Salut Pública realitza als municipis de menys de 20.000 habitants, que sol·liciten suport tècnic per al compliment de les seves competències en la gestió dels riscos per a la salut derivats dels productes alimentaris, varen veure’s afectades el 2020 amb l’arribada de la pandèmia de la COVID-19.
Al cap de l’any van realitzar-se 479 visites de control sanitari (386 visites de classificació en funció del risc i 93 visites d’inspecció) als establiments alimentaris de competència municipal. Aquest nombre de visites és menor que el d’anys precedents ja que, com s’ha esmentat, les restriccions derivades de la pandèmia de la COVID-19 van alterar l’activitat habitual. Durant la vigència de l’estat d’alarma es va restringir l’activitat a actuacions urgents i estrictament necessàries. A partir del mes de juliol, es va reiniciar l’activitat habitual de vigilància i control prioritzant les visites als establiments d’alt risc, canvis de titularitat, noves obertures i denúncies. Posteriorment, amb el nou estat d’alarma a l’octubre, l’activitat es va haver de tornar a restringir a actuacions urgents i prioritàries. També cal tenir en compte que molts establiments del sector de la restauració van cessar l’activitat temporal o permanentment.
Tot i que l’activitat presencial es va veure molt limitada per aquestes circumstàncies, els municipis que reben el suport tècnic van ser atesos mitjançant assessoraments telefònics i per correu electrònic. Es va contactar amb tots ells per tal de fer-los arribar informació actualitzada de les mesures d’adaptació a la pandèmia que havien d’aplicar els establiments minoristes d’alimentació i restauració comercial. Van registrar-se 24 reunions presencials amb els responsables municipals, 65 assessoraments telefònics i 119 visites d’assessorament a establiments minoristes d’alimentació i restauració de 22 municipis diferents.
A més, davant la situació pandèmica per la COVID-19, es van elaborar diversos materials i recursos dirigits al sector minorista d’alimentació i restauració comercial, que es va posar a l’abast dels municipis a través del web /o la comunitat virtual:
Les activitats formatives en matèria d’higiene alimentària adreçades als manipuladors d’aliments, també van veure’s alterades per la pandèmia, i la majoria d’elles van realitzar-se en la modalitat en línia. L’oferta formativa habitual es va ampliar amb dos nous cursos que van tenir molt bona acollida: un d’higiene alimentària en llengua urdú i un sobre seguretat alimentària i COVID-19. El primer està adreçat al personal d'origen paquistanès d’establiments minoristes i de la restauració i s’imparteix en llengua urdú, i el segon es va crear per donar resposta a la necessitat de conèixer les mesures que havien d’adoptar els establiments alimentaris oberts durant la pandèmia.
En total es van realitzar 25 activitats formatives, amb 536 assistents i una valoració global de 9/10 per part d’aquests. En concret es van realitzar les següents activitats formatives:
Tots els cursos estan dirigits als manipuladors d’aliments dels establiments minoristes i de restauració dels municipis amb conveni de suport tècnic i/o econòmic (només en el cas dels cursos en xinès i urdú), i també dels ens membres de la Xarxa de Productes de la Terra (XPDT), amb la qual es col·labora des del Servei de Salut Pública i té l’objectiu d’enfortir el teixit empresarial de productes alimentaris locals i de qualitat de la demarcació de Barcelona.
Aquestes activitats, juntament amb el suport econòmic prestat pel Servei de Salut Pública als ajuntaments de la demarcació de Barcelona, tenen com a objectiu final donar suport als municipis per garantir la innocuïtat i la salubritat dels productes alimentaris en les activitats del comerç minorista, del servei i la venda directa d’aliments preparats als consumidors, tal i com estableix la Llei 18/2009, de salut pública.
Newsletter: EspaiS@lut
Newsletter number: #104 - Març 2021
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat