espaiS@lut - Novembre 2014

Butlletins
Novembre 2014 - #33

El Servei de Salut Pública informa

Protocol comú en matèria de seguretat alimentària

La necessitat detectada, en diferents fòrums de debat en matèria de seguretat alimentària, de poder disposar d'un protocol comú i consensuat per a la inspecció de les condicions higièniques i sanitàries dels establiments alimentaris de competència municipal,  ha portat al Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona a convocar i coordinar un grup de treball format per tècnics de diferents administracions locals, per dur-ho a terme.

En el grup de treball han participat tècnics dels ajuntaments de Badalona, Barberà del Vallès, Cambrils, Castellbisbal, Granollers, L'Hospitalet de Llobregat, Manresa, El Masnou, El Prat de Llobregat, Sabadell i Vilanova i la Geltrú, també de l'Agència de Salut Pública de Barcelona, del Dipsalut de Girona, de la Diputació de Tarragona i, com no, del Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona. L'any 2015 està prevista la incorporació d'un nou tècnic representant de l'Agència de Salut Pública de Catalunya.

La finalitat d'aquest protocol és unificar els criteris d'inspecció i establir uns mínims a valorar per tots els ajuntaments. El document pren com a base la reglamentació europea relativa a la higiene dels productes alimentaris i ha d'anar acompanyat d'una guia d'ús que encara està en fase d'esborrany. Durant aproximadament 3 mesos ha estat sotmès a una prova pilot, per part dels tècnics que l'han elabora't en un total de 201 establiments alimentaris de sectors variats com el de la carn, el peix i la restauració entre d'altres, la qual cosa ha permès al grup prendre decisions sobre la seva aplicació.

Els avantatges d'aquest protocol consensuat entre diferents ajuntaments són diverses. El fet d'haver arribat a un acord en els ítems permetrà el posterior tractament informàtic i, per tant, la posterior avaluació i adopció de mesures correctores per reduir el risc sanitari; però, a més, permetrà també una millora en la gestió de la comunicació de les dades per part de l'administració.

El grup és conscient de la seva utilitat però també de que és un document viu que caldrà millorar i de que és necessari seguir treballant en la redacció de la guia d'ús que facilitarà molt la seva comprensió i posterior aplicació pels tècnics municipals de la resta d'ajuntaments.

Durant l'any 2015, està previst fer difusió d'aquest protocol mitjançant jornades formatives, així com continuar treballant en la guia d'ús.

Esperem que aquest document sigui d'utilitat per a tots els ajuntaments que es decideixin a aplicar-lo i que ens ajudi a millorar les condicions sanitàries dels establiments alimentaris de competència municipal.


Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea d'Atenció a les Persones
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
T. 934 022 468
http://www.diba.cat/web/salutpublica/default
ssp.espaisalut@diba.cat