Tallers de cuina d'aprofitament
Autor: KatarzynaBialasiewicz / iStock / Thinkstock
El malbaratament d'aliments és un problema àmpliament conegut, que ha adquirit però en els darrers temps major rellevància, ja que la crisi econòmica que estem patint aquests darrers anys fa que moltes famílies es trobin per sota del llindar de la pobresa, i necessitin recórrer a organismes de beneficència per poder cobrir les seves necessitats alimentàries.
Aquesta paradoxa fa doncs que reflexionem sobre què és el malbaratament i on es produeix. Parlem de malbaratament d'aliments en el cas d'aquells aliments que desaprofitem, tot i que encara tenen valor nutritiu per a les persones.
Segons un informe elaborat per l'Agència de Residus de Catalunya, a Catalunya es llencen 260.000 tones d'aliments sòlids a l'any, el que suposa una mitjana de 35 quilos de menjar per ciutadà a l'any, que es podrien haver aprofitat. I aquest malbaratament es produeix al llarg de tota la cadena de proveïment, des dels productors als consumidors tot passant pels distribuïdors, comercialitzadors i restauradors. No tots els nivells tenen, però, la mateixa rellevància en el malbaratament, així el 16% es produeix als supermercats, un 12% a bars i restaurants, un 9% a comerços al detall, el 4% als serveis de càtering i restauració i un 1% als mercats municipals, però el més rellevant és que el 58% es produeix a les llars.
Per totes aquestes raons enguany durant la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, s'ha escollit el dia 22 de novembre com el dia temàtic de la prevenció 2014 sota el lema, "Dia de la Prevenció del Malbaratament Alimentari".
En aquesta edició de la Setmana Europea de Prevenció de Residus el Servei de Salut Pública ha volgut col·laborar amb l'Oficina Tècnica d'Educació Ambiental de la Diputació de Barcelona oferint, als ens locals del nostre àmbit territorial, tallers de cuina d'aprofitament adreçats a la prevenció del malbaratament alimentari i participant en el taller "Horts i malbaratament alimentari".
Els tallers de cuina d'aprofitament tenen com a objectiu:
Es pot obtenir més informació sobre les activitats d'aquesta setmana accedint al següent enllaç.
D'altra banda, des de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, a través de l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA) i amb la col·laboració de les 4 diputacions catalanes, la Fundació Banc d'Aliments i altres entitats compromeses en el tema ja fa temps que s'està treballant en la prevenció del malbaratament alimentari i, entre d'altres, fruit d'aquest treball es va elaborar el tríptic: "Prou malbaratar aliments: Què pots fer tu per aprofitar el menjar" , que dóna 10 consells bàsics perquè tots puguem contribuir a evitar el malbaratament:
Evitar el malbaratament és doncs feina de tots i cadascun de nosaltres, i cal pensar-hi des de les nostres responsabilitats professionals, però també com a ciutadans individuals.
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea d'Atenció a les Persones
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
T. 934 022 468
http://www.diba.cat/web/salutpublica/default
ssp.espaisalut@diba.cat