L'estudi AVALL, coordinat per L'Hospital General de Granollers i realitzat conjuntament amb el Servei de Salut Pública de l'Ajuntament de Granollers i l'Institut Català de la Salut, amb el suport del Departament de Salut, ha estat guardonat amb el premi Estrategia NAOS en l'àmbit sanitari que concedeix l'"Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición" del "Ministerio de Sanidad".
AVALL és un estudi longitudinal experimental, de sis anys de durada, amb aleatorització per conglomerats. L'objectiu de l'estudi ha estat avaluar l'eficàcia d'una intervenció educativa sobre alimentació i activitat física en edat escolar.
L'estudi AVALL s'ha desenvolupat en el marc de les escoles, promocionant l'alimentació saludable, tallers de cuina i l'activitat física, amb la implicació de les famílies. S'ha emprat la metodologia educativa IVAC (Investigació, Visió, Acció i Canvi) en la qual els infants són els actors del canvi, avaluen els seus propis comportaments i influeixen en els entorns obesogènics. Per avaluar els resultats es van realitzar determinacions antropomètriques i el test Krece Plus per a la valoració d'hàbits alimentaris i activitat física, a l'inici de la intervenció i als 2, 4 i 6 anys.
Els resultats de l'estudi AVALL han posat de manifest que una intervenció educativa en alimentació saludable i activitat física a través de les escoles redueix l'increment de l'índex de massa corporal i millora els hàbits alimentaris dels futurs joves i adults, i que els resultats perduren en el temps.
La prevenció de l'obesitat s'ha d'abordat des d'un context ampli, implicant escola, famílies, administració local i institucions sanitàries. La unió d'esforços entre el món educatiu i sanitari és necessari per incidir positivament sobre la salut dels nens i nenes.
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea d'Atenció a les Persones
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
T. 934 022 468
http://www.diba.cat/web/salutpublica/default
ssp.espaisalut@diba.cat