01/03/2019 10:36 h.
Recursos econòmics i de personal a la sanitat pública reclama la moció que el grup d’Entesa de la Diputació va aprovar al Ple de febrer la Diputació de Barcelona.
A proposta del PSC es va discutir una moció per garantir el servei de pediatria als centres d’assistència primària en el Ple Ordinari del mes de febrer de 2019.
Pel Grup d’Entesa aquesta moció ens sembla molt oportuna en un context que hauria de venir marcat per la presentació dels pressupostos de la Generalitat al Parlament prèvia aprovació pel govern i no a través d’un lloc web.
Hem de recordar que als darrers anys s’ha produït una clara disminució en la dotació de professionals del sistema sanitari públic i de manera molt més greu en l’àmbit de l’Atenció Primària (AP), reconegut com a pilar bàsic de qualsevol sistema de salut. Les retallades dels darrers governs de la Generalitat ha posat en risc el nivell de qualitat assistencial mínim admissible per a un país europeu.
I no ho diem nosaltres o la moció del PSC també els hi recorda el Síndic de Greuges amb la Resolució de l’expedient AO-00141/2017 de setembre de 2018, relativa a la cobertura del servei de pediatria a l'atenció primària arreu del territori català. El síndic afirma que són moltes i diverses les queixes rebudes a la institució referents a la manca de cobertura del servei de pediatria als equips d'atenció primària (EAP). I en aquestes queixes els ciutadans i ciutadanes plantegen principalment el seu desacord amb l'organització territorial dels EAP (per dificultats en l'accessibilitat geogràfica al servei); en el temps d'espera per atendre les visites sol·licitades (per manca de cobertura de vacants en situacions de vacances i baixes o reduccions de jornada per infradotació de personal) i també pel fet que en un determinat EAP estigui integrat per metges i infermeres no especialistes en pediatria sinó per metges de família i infermeres no pediàtriques.
El síndic els hi fa recomanacions que pel que hem vist no han tingut en compte pressupostàriament i que nosaltres fem nostra:
1. Millora en la dotació de recursos humans i econòmics en relació amb l’assistència primària, com a pilar bàsic de la sanitat pública, millorant les condicions laborals dels professionals mitjançant l'establiment de mesures de conciliació familiar i laboral clares i l'augment de la retribució.
2. Coordinació d'atenció pediàtrica d'atenció primària. Potenciar la relació amb les famílies i els diferents nivells assistencials.
3. Equitat territorial. S'han de prendre mesures per reduir les desigualtats territorials en relació amb l’equitat, i potenciar l’homogeneïtat de la cartera de serveis.
4. Formació. Pel que fa a la formació dels professionals sanitaris especialistes en pediatria, cal augmentar l'oferta de places en formació especialitzada de pediatria a l'atenció primària per a metges i metgesses i infermers i infermeres es pediàtrics i pediàtriques a Catalunya.
I si no volen fer cas al Síndic o als grups polítics i parlamentaris facin cas a la Junta Directiva de la Societat Catalana de Pediatria que ha exigit al Departament de Salut el passat mes d'octubre de 2018 a:
• Implementar el nou Model d’equips de pediatria d’atenció primària territorials, amb eines de gestió pròpies de l’autonomia de gestió dels equips d’atenció primària.
• Millorar la dotació de recursos humans i econòmics en relació amb l’assistència primària, com a pilar bàsic de la sanitat pública.
• Actualitzar el Protocol d’activitats preventives i de promoció de la salut a l’edat pediàtrica (Infància amb Salut), ja que la darrera actualització és del 2008.
• Reduir les desigualtats territorials en relació amb l’equitat, i potenciar l’homogeneïtat de la cartera de serveis.
• Ajustar les càrregues assistencials i afavorir el desenvolupament competencial dels diferents rols professionals.
• Afavorir la conciliació laboral i personal dels pediatres (el 82% de pediatres són dones), fet que actualment no es té en compte i organitzativament requereix adequar les plantilles.
• Potenciar l’ús de les noves tecnologies en l’atenció pediàtrica i tot allò que faciliti la comunicació no presencial entre famílies i professionals.
Per això el diputat Carles Rodríguez va acabar la seva intervenció en defensa de la moció afirmant que em arribat al moll de l’os en quant a retallades en l’àmbit sanitari i que calen més recursos econòmics i personals per tornar a tenir una atenció primària propera i de qualitat, a l’alçada del nostre país.