La presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, el diputat d’Esports i Activitat Física, David Escudé, el director general d'Unipublic, Javier Guillén, i representants municipals, a l'acte de presentació de la Vuelta Femenina 2025 i del Pla de Foment del Ciclisme. Foto: Xavier Subias / Diputació de Barcelona

10/04/2025 13:30 h

Esports

Presentació de la segona etapa de la Vuelta Femenina 2025 i del Pla de Foment del Ciclisme

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, juntament amb el diputat d’Esports i Activitat Física, David Escudé, i el director general d'Unipublic, Javier Guillén, ha presentat aquest dijous, 10 d'abril, a Can Serra, seu de la Diputació, la segona etapa de la Vuelta Femenina a España 2025, que per primera vegada recorrerà 16 municipis de la província de Barcelona, amb el suport de la Diputació.

Aquesta segona etapa de la cursa, que se celebrarà el 5 maig, passarà per 16 municipis barcelonins: Molins de Rei, la Palma de Cervelló, Corbera de Llobregat, Gelida, Sant Sadurní d'Anoia, Torrelavit, el Pla del Penedès, Guardiola de Font-Rubí, Pacs del Penedès, Vilafranca del Penedès, Avinyonet del Penedès, Olesa de Bonesvalls, Begues, Gavà, Viladecans i Sant Boi de Llobregat.

L'acte de presentació ha comptat amb alcaldes, alcaldesses i representants locals d'aquests municipis. 

Durant la seva intervenció, la presidenta Moret ha destacat “el ferm compromís de la Diputació de Barcelona des del primer moment amb aquest acord publicoprivat amb la Vuelta Femenina. Un esdeveniment de primer nivell que encaixa directament amb els objectius de la corporació. El compromís amb l’esport, la pràctica i el suport a l’esport femení. Gràcies a aquestes polítiques d’inclusió que desenvolupem des de la Diputació, es pot promoure el ciclisme, en aquest cas, perquè arribi al territori, a tota la ciutadania i incorporant la perspectiva de gènere i la igualtat”.

De la seva banda, David Escudé ha subratllat també la implicació de la Diputació en el foment de l’esport. “És per això que volem que la Vuelta Femenina passi pels nostres territoris i que sumi, que quedi un llegat tant a nivell de pràctica esportiva per a tota la ciutadania, com en la normalitat que ha de ser la pràctica esportiva ciclista femenina”.  

Per últim, Javier Guillem ha afirmat que “Vivim un moment històric de l’esport, sobretot en el femení. Tot i que ens queda molt camí per fer, gràcies a les grans institucions com la Diputació de Barcelona tenim recorregut”. I ha afegit que “Catalunya destaca per acollir grans esdeveniments esportius de màxima qualitat com la Volta a Catalunya, La Vuelta Femenina i l’any que ve el Tour de França”.

2a etapa: Molins de Rei-Sant Boi de Llobregat

La Vuelta Femenina 2025 se celebrarà del 4 al 10 de maig. El 5 de maig tindrà lloc la segona etapa que recorrerà 16 municipis barcelonins. El recorregut de 99 Km tindrà sortirà a Molins de Rei i finalitzarà a Sant Boi de Llobregat. Aquesta primera jornada en línia serà sinuosa i presentarà un recorregut de duresa inicial, amb un port de 2a categoria a la sortida de l’etapa que afavorirà la formació de l’escapada i decidirà la portadora del primer maillot  de la muntanya. La part final serà favorable per veure a les corredores lluitar per la victòria parcial, i després de les diferències de la contrarellotge inicial es podria veure un canvi de lideratge.

Pla de Foment del Ciclisme

Durant la presentació, s'ha explicat el Pla de Foment del Ciclisme de la Diputació de Barcelona, una iniciativa per impulsar l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport sostenible i esportiu. La Diputació pretén deixar un llegat esportiu a la província que permeti seguir promocionant el ciclisme de carretera a través d’aquest pla. I es referma en el compromís de donar suport a grans esdeveniment esportius com ara la Volta Ciclista de Catalunya, la Vuelta Femenina 2025 i el Tour de França 2026.

La Diputació dona suport al projecte amb recursos i accions per millorar la infraestructura ciclista als municipis. Entre les iniciatives, destaca l’acondicionament i millora dels circuits ciclistes municipals perquè la ciutadania pugui practicar aquesta disciplina abans de sortir a la carrera.

També es preveu ajuda tècnica i financera per desenvolupar carrils bici, aparcaments segurs i altres equipaments necessaris. Així mateix, la Diputació col·labora amb ajuntaments i entitats per fomentar la mobilitat sostenible i reduir la dependència del vehicle privat. El pla inclou campanyes de sensibilització sobre seguretat viària i beneficis del ciclisme. A més, es promou el ciclisme esportiu i recreatiu, impulsant esdeveniments i activitats per a totes les edats.

El suport de la Diputació de Barcelona a la Vuelta Femenina 2025 i al ciclisme, en general, respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 3 “Salut i benestar”, número 5 "Igualtat de gènere"  i número 10  “Reducció de les desigualtats”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Share