Març 2025 - Núm. 12

SocialDiba

Butlletí de Sostenibilitat Social,
Cicle de Vida i Comunitat

Anar a dalt

MÉS NOTÍCIES DESTACADES

Nova sessió del cicle "Conversem sobre edatisme"

 

El proper 8 d'abril, a les 16 h, a l'edifici Can Serra de la Diputació de Barcelona, tindrà lloc la segona sessió del cicle "Conversem sobre edatisme".

En aquesta ocasió, la periodista Milagros Pérez Oliva rebrà a Elisabeth Justicia, il·lustradora, dissenyadora gràfica, integradora social i impulsora del projecte social Dominga habla sola. Un projecte social que es materialitza en una publicació que recull “il·lustració, vinyetes, preocupació social i una mica d’humor” on reflexiona i impulsa activitats per lluitar contra l’edatisme i el sexisme i canviar la idea d’envelliment.

Ja podeu inscriure-us en aquesta sessió i també visualitzar la primera conversa, amb la Dra. Vânia de la Fuente-Núñez com a convidada.

Termini de justificació de despeses dels fons de prestació 2024

Fins al 30 d'abril de 2025 està obert el termini per presentar la justificació de les despeses associades a l’execució dels següents fons de la convocatòria 2024:

  • Finançament de programes de lluita contra la vulnerabilitat social i d'accions de millora dels serveis socials.
  • Finançament dels serveis socials bàsics.
  • Benestar emocional per a la infància i l'adolescència.
  • Finançament en l'àmbit de joventut.
  • Finançament de projectes Escolta Jove
  • Impuls i consolidació dels serveis de mediació ciutadana.

En el cas del fons de prestació Barris i comunitats: motors de transformació social, el termini restarà obert fins al 31 de maig de 2025.

Per a més informació, consulteu el web.

Anar a dalt

A FONS

Entrevista a Eloísa del Pino

 

En aquest nou A Fons entrevistem la Sra. Eloísa del Pino, investigadora i presidenta del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), per analitzar els reptes actuals de l'Estat del Benestar i entendre els desafiaments i oportunitats en la gestió de les polítiques socials.

Anar a dalt

SERVEIS SOCIALS BÀSICS

Automatització de l’Informe de Risc d’Exclusió Residencial (IRER)

 

Durant la sessió d’innovació en la gestió dels Serveis Socials, del passat mes de novembre, organitzada per Diputació de Barcelona i l'Administració Oberta de Catalunya (AOC), es va abordar la digitalització d’informes IRER per garantir subministraments a persones vulnerables. Mitjançant una metodologia col·laborativa, es van identificar obstacles i propostes de consens per automatitzar processos, alinear criteris i reduir la càrrega administrativa. 

Podeu consultar en aquest enllaç el document de retorn de la sessió de treball.

Anar a dalt

VULNERABILITAT SOCIAL I DEPENDÈNCIA

El programa d’arranjament d’habitatges tanca l’any 2024 amb més de 900 llars adaptades

 

L’actuació més freqüent ha estat la substitució de banyeres per dutxes adaptades, complementades amb barres de suport, seients i cortines per garantir una higiene segura i accessible, especialment en espais amb problemes de mobilitat com és el bany. També s’han fet actuacions en cuines i zones de pas per tal de facilitar-hi l’accés i la realització de les tasques de la vida diària, així com les tasques de cura que tenen lloc en el domicili.

L’impacte del programa ha estat molt positiu per les persones beneficiàries, ja que fomenta la seva autonomia i millora la seva qualitat de vida. Les seves valoracions mostren un alt grau de satisfacció, amb una puntuació mitjana de 4,85 sobre 5 per les intervencions realitzades i de 4,84 sobre 5 pel tracte rebut per part de les persones operàries. 

En dades de tancament de 2024, un total de 932 llars han estat adaptades. Des de l'inici, el programa suma més de 10.300 llars

Per a més detalls sobre les actuacions fetes en la darrera edició del programa, podeu consultar la Memòria Tècnica, i també trobareu més informació a la pàgina web del Programa d’Arranjaments d’Habitatges.

Anar a dalt

INFÀNCIA

Novetats en matèria d’infància i adolescència en risc

 

El passat mes de gener va tenir lloc la jornada en línia “El procediment de gestió administrativa dels expedients de risc de la infància i l’adolescència: processos i models de documentació”, amb un total de 507 persones assistents. Podeu consultar la gravació completa i el material de la jornada aquí.

També teniu ja a la vostra disposició la Guia de Suport per a la implementació del marc normatiu als serveis socials municipals. Infància i adolescència al centre de l’atenció. Aquesta publicació és el resultat del procés conjunt de reflexió sobre el marc normatiu de la infància i adolescència en risc i/o víctima de violència, en el marc del grup de treball per a l'atenció i protecció pública, integral i efectiva de la infància i adolescència en risc i/o víctima de violència. 

Últim dia per inscriure-us en els Espais de millora per a la conducció de grups familiars a la comunitat

Avui finalitza el termini per a la inscripció en els recursos per a la millora de la pràctica professional en l’àmbit de la cura de la infància i les famílies:

  • Conducció de grups de reflexió en parentalitat positiva amb famílies.
  • Conducció d’espais multifamiliars (0-3 anys).
  • Espai de reflexió i acompanyament a la conducció en la pràctica grupal amb famílies.

Podeu sol·licitar aquests recursos a través del següent formulari i consultar el web per a més informació

Anar a dalt

ADOLESCÈNCIA

Inscripcions obertes per a la primera Jornada de Polítiques Locals d'Adolescència "A Punt!"

 

El proper 6 de maig, de 9 a 14 h, a la Sala d'Actes de l'Edifici Migjorn del Recinte Mundet, tindrà lloc la primera Jornada de Polítiques Locals d'Adolescència "A Punt!".

Comptarem amb la ponència inaugural de David Bueno, biòleg i neuroeducador de prestigi mundial, una taula de debat, un espai de treball col·laboratiu i la ponència de tancament de Fran Rojas, educador social, graduat en Estudis Interculturals, màster en Intervencions Socioeducatives i Terapeuta Gestalt amb experiència en treball amb persones adolescents. 

Podeu consultar el programa i inscriure-us aquí

CodiCrack per a la millora de les competències digitals d’infants i adolescents

Des de l'Àrea animem els ajuntaments a desplegar als territoris el programa CodiCrack per a la millora de les competències digitals d’infants i adolescents.

Aquesta iniciativa ofereix un programa formatiu gratuït per aprendre a utilitzar la tecnologia de manera creativa i segura. Els tallers s’adapten a les necessitats de cada entitat organitzadora, amb un total de 30 hores de formació en horari no lectiu. Podeu programar-los en tres moments durant el 2025: tercer trimestre del curs 2024-2025; com a casal d’estiu; i durant el primer trimestre del curs 2025-2026.

Si voleu portar aquests tallers al vostre municipi o entitat, podeu sol·licitar informació al web de CodiCrack on un equip es posarà amb contacte amb vosaltres i s’encarregarà de tot de forma gratuïta.

Aquest projecte està impulsat pel Departament de Drets Socials i Inclusió de la Generalitat de Catalunya i desenvolupat per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), amb finançament dels Fons Next Generation EU.

Anar a dalt

JOVENTUT

Similituds i diferències entre l'addicció a les pantalles i a les drogues

 

El Centre de prevenció i atenció a adolescents, joves i les seves famílies en matèria d’addiccions (SPOTT) de la Diputació de Barcelona ha col·laborat en el blog d’addiccions comportamentals de la plataforma SOM SALUT MENTAL 360 de l’Hospital Sant Joan de Déu amb l’article Similituds i diferències entre l'addicció a les pantalles i a les drogues. Us convidem a llegir l'article aquí

Resultats del projecte Care4Care, cuidem a les persones que cuiden

Ja teniu a la vostra disposició els vídeos de la jornada de presentació dels primers resultats del Projecte Horizon Europe Care4Care "Condicions de treball i de no discriminació de les persones empleades en el sector de cures o assistencial", organitzada per la Universitat de Girona i l'Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat de la Diputació de Barcelona, el passat mes de desembre, així com els documents del projecte.

Podeu accedir al contingut de la sessió i als documents del projecte. 

Anar a dalt

TEMES D'INTERÈS

Incorporació de la perspectiva LGTBIQ+ als Centres Residencials d'Estades Temporals

 

Des de l'Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat de la Diputació de Barcelona s'ha constituït un grup de treball interdisciplinari amb la finalitat de què els centres de Serveis Residencials d'Estades Temporals i de RESPIR siguin inclusius amb la diversitat sexual i de gènere i esdevinguin espais segurs per a les persones LGTBIQ+.

El grup de treball té la missió de dissenyar i implementar un pla per incorporar la perspectiva LGTBIQ+ als centres de Serveis Residencials d'Estades Temporals i de RESPIR, amb previsió de les accions i mesures necessàries per fomentar el respecte a la diversitat afectiva sexual i de gènere, reduir les desigualtats i prevenir discriminacions negatives en els centres.

Per saber més sobre els Serveis d'Estades Temporals i de RESPIR cliqueu aquí

Anar a dalt

FORMACIÓ

Formacions per als ens local de la província de Barcelona

Oferim una àmplia oferta de formacions per als i les professionals dels ens locals en diversos àmbits. Consulta els cursos programats:

Anar a dalt

AGENDA

Esdeveniments d’interès

  • Conversem sobre edatisme, amb Elisabeth Justicia i Milagros Pérez Oliva. 8 d'abril, a les 16 h, edifici Can Serra. Inscripcions obertes.
  • Seminari de transferència. Què funciona en cures de llarga durada? El cas del SAD. 29 i 30 d'abril. Obertura d'inscripcions properament.
  • Jornada de Polítiques d'Adolescència "A Punt!". 6 de maig, de 9 a 14 h, Edifici Migjorn (Recinte Mundet). Inscripcions obertes.
  • Fira Gran. 7, 8 i 9 de maig, de 10 a 19 h. La Farga de l'Hospitalet. Més informació.
  • 2a Jornada EMOCIUTATS. 14 i 15 de maig. Paranimf de la Diputació de Barcelona. Obertura d'inscripcions properament.