Des del punt de vista sanitari la terbolesa és un indicador de contaminació, interfereix en el procés de desinfecció, estimula la proliferació de bacteris i és un factor de risc microbiològic.
Des del punt de vista tecnològic la determinació de la terbolesa ens permet conèixer l'eficiència de la floculació, el rendiment de la filtració i l'estat dels filtres.
En el cas de les piscines, la terbolesa ha d'estar per sota de les 5 UNF (unitats nefelomètriques de formacina) que estableix la normativa vigent . La mesura no es pot realitzar amb un turbidímetre de llum transmesa, s'ha de realitzar amb un nefelòmetre de llum dispersa. Això deriva dels camps d'aplicació dels mètodes normalitzats. Per tant, la mesura de la radiació difusa o dispersa és aplicable a aigües amb terbolesa compresa entre 0 UNF i 40 UNF. Mentre que la mesura de l'atenuació de la radiació incident, la transmesa, és aplicable als valors compresos entre 40 UAF i 400 UAF (unitats atenuació de formacina).
Els problemes més comuns que s'estan detectant en mesurar la terbolesa a les piscines, són els següents:
Conclusió:
Cal assegurar-se que l'aparell i els patrons de calibrat siguin els adequats per a aigües de piscines, cal assegurar la utilització d'un nefelòmetre de llum dispersa i patrons entre 0 i 10 UNF.
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea d'Atenció a les Persones
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
T. 934 022 468
http://www.diba.cat/web/salutpublica/default
ssp.espaisalut@diba.cat