La relació cada cop més clara entre l'exposició al soroll ambiental i l'aparició d'algunes patologies ha estat el motiu que ha portat a La Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat a crear la campanya global anomenada "La Xarxa Sona Bé".
Aquesta campanya realitzada juntament amb la Generalitat de Catalunya, la Gerència de Serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona i l'Àrea Metropolitana de Barcelona, ofereix un conjunt de recursos i suport adreçats als ens locals que puguin estar interessats en organitzar campanyes de sensibilització sobre el soroll adreçades tant a les escoles i instituts com a la ciutadania en general.
Parlem de soroll per referir-nos a aquells sons nocius, molestos o no desitjats que interfereixen en les activitats quotidianes i poden afectar negativament la salut i la qualitat de vida de les persones.
El coneixement de les repercussions del soroll sobre la salut humana ha anat creixent en les darreres dècades. En un principi els efectes perjudicials del soroll eren coneguts per l'aparició d'alteracions auditives en persones que treballaven en ambients molt sorollosos. Però les investigacions realitzades al llarg dels anys han anat evidenciant que l'exposició al soroll no és únicament un aspecte de salut laboral que afecta a un determinat col·lectiu de persones, sinó que actualment es considera un greu problema de salut pública tant pel nombre de persones afectades com per la importància dels problemes de salut relacionats amb l'exposició crònica al soroll ambiental.
Les dades de què disposa l'oficina europea de l'OMS situen la contaminació acústica deguda al trànsit a Europa com a segon factor ambiental causant de malaltia, només superat per la contaminació atmosfèrica. Es calcula que un 40% dels seus ciutadans (aproximadament 180 milions de persones) estan sotmesos a nivells de soroll derivat del trànsit superiors a 55 dB (decibels) i un 20% de la població pateix nivells de soroll superiors a 65 dB durant el dia, valors que els experts i científics consideren inacceptables i causen molèsties, pertorbació de la son i efectes adversos.
A l'hora de parlar de les repercussions del soroll sobre la salut humana hem de diferenciar entre els efectes auditius del soroll, relacionats amb el deteriorament de la funció auditiva, i els efectes extra-auditius. Entre els efectes auditius del soroll tenim des de la fatiga auditiva (descens temporal de la capacitat auditiva), fins la hipoacúsia o pèrdua d'audició permanent, problemes que poden o no anar acompanyats d'acúfens (percepció subjectiva de sorolls interns que no provenen d'una font externa de soroll).
Però és en els efectes extra-auditius on el coneixement sobre perjudicis del soroll en la salut s'ha ampliat en els darrers anys de manera considerable. Segons experts de l'OMS, hi ha evidència suficient de l'associació entre soroll del trànsit i les malalties isquèmiques cardíaques (aquelles en què hi ha dany cel·lular per falta de reg sanguini i aportació d'oxigen als teixits, com l'infart de miocardi o l'angina de pit), i evidència limitada, encara que suficient, d'associació entre el soroll ambiental i la hipertensió. Estudis més específics relacionen el soroll del trànsit amb l'agreujament de patologies cardiovasculars com l'increment del risc d'ictus o d'infarts de miocardi i hipertensió, amb el consegüent impacte en l'augment d'ingressos hospitalaris per causes cardiovasculars.
Per últim, el soroll també té impacte en la salut psíquica i social de les persones, ja que pot afectar la comunicació i el comportament provocant estrès, agressivitat, alterar el descans nocturn i provocar insomni, dificultar la concentració, etc.
L'excés de soroll ambiental amb què convivim diàriament a les nostres ciutats és un fenomen complex que requereix una adequada gestió integral i transversal per part de tots els nivells administració territorial implicats, amb actuacions que contemplin des de la planificació territorial del disseny urbà, la implementació de solucions tècniques i tecnològiques, la creació i aplicació d'instruments legals i normatius i, per últim, i no per això menys important, el suport a activitats d'educació i sensibilització de la ciutadania.
Més informació sobre la campanya "La Xarxa Sona Bé".
Per acabar, si esteu interessats en ampliar informació sobre la relació entre el soroll i la salut, trobareu diverses webs i documents d'interès.
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea d'Atenció a les Persones
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
T. 934 022 468
http://www.diba.cat/web/salutpublica/default
ssp.espaisalut@diba.cat