espaiS@lut - Estiu 2014

Butlletins
Estiu 2014 - #30

El Servei de Salut Pública informa

XVII Jornada de la Societat de Salut Pública de Catalunya i Balears

El dia 3 de juny de 2014 va tenir lloc la XVII Jornada de la Societat de Salut Pública de Catalunya i de Balears (SSPCB), que tenia com a títol: "Salut i crisi: una anàlisi des de la salut pública".

En aquesta Jornada es va presentar el nou informe de la Societat Espanyola de Salut Pública i Administració Sanitària (SESPAS), en la que està integrada la Societat Catalana. Aquest informe monogràfic, que SESPAS publica cada dos anys des de l'any 1993 sobre temes rellevants de Salut Pública,  enguany porta per títol "Crisi econòmica i salut".

Els objectius de l'informe han estat l'anàlisi de l'impacte de la crisi en la salut i els comportaments relacionats amb la salut, en les desigualtats i en els determinants de la salut a l'estat espanyol així com proposar intervencions i polítiques per ajudar a mitigar les conseqüències. Segons les conclusions de l'informe, es pot dir que hi ha evidència de la relació entre crisi i salut de la població, sent la més sòlida la relativa a la salut mental. La crisi està incrementat les desigualtats socials, i això, és de preveure que tingui un impacte fort sobre els principals indicadors de salut a mig i llarg termini, especialment entre la població més vulnerable.

A la inauguració, el Diputat de Salut Pública i Consum, Josep Oliva, va posar de relleu la importància de possibilitar espais de reflexió com aquest, oberts a la participació dels professionals, de persones amb responsabilitat política i de la societat civil, per posar en comú el coneixement i l'evidència científica de com la crisi econòmica està impactant o pot impactar la salut de la població.

Tanmateix va destacar el paper dels ajuntaments, com a plataforma privilegiada per la seva proximitat al ciutadà, en la millora i/o protecció de la salut de les persones que viuen a les nostres ciutats i pobles i, especialment, de les poblacions més vulnerables. En aquests moments de dificultats econòmiques cal treballar per incorporar la perspectiva salut en les polítiques no sanitàries, en la línia de l'Estratègia Salut a totes les polítiques, impulsada per l'Organització Mundial de la Salut i assumida per la UE.  La Diputació de Barcelona, que,  tot i la crisi,  procura abocar cada any més recursos tècnics i econòmics a la salut pública i enfortir la capacitat de resposta dels ajuntaments en un àmbit de l'acció política en el que tenen competències de caràcter obligatori, està impulsant l'acció transversal tant a la seva pròpia organització (el projecte Entorn urbà i salut, o la Xarxa de productes de la terra són dos bons exemples) com a l'acció local.

El dia 3 es commemoraven també els 30 anys d'existència de la Societat de Salut Pública de Catalunya i Balears.


Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea d'Atenció a les Persones
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
T. 934 022 468
http://www.diba.cat/web/salutpublica/default
ssp.espaisalut@diba.cat