Friedensreich Hundertwasser, 738 Grass for those who cry, 1975, © 2013 NAMIDA AG, Glarus/Switzerland
Des de 1979, cada 16 d'octubre es celebra a més de 150 països el Dia Mundial de l'Alimentació (DMA), tal i com es va establir a la vigèsima sessió de la Conferència de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO). La finalitat d'aquesta diada és la de conscienciar al món sobre els problemes de l'alimentació mundial i reforçar la solidaritat vers la lluita contra la fam, la desnutrició i la pobresa.
El lema d'aquest any es centra en els "Sistemes alimentaris sostenibles per a la seguretat alimentària i la nutrició". Una població sana depèn de sistemes alimentaris saludables i, per aquest motiu es vol fomentar que totes les persones tinguin accés a aliments suficients, sans i nutritius que cobreixin les necessitats alimentàries diàries per gaudir d'una vida saludable.
Dades de la FAO diuen que "un de cada quatre nens menors de cinc anys al món pateixen retards del creixement. Això vol dir que 165 milions de nens estan tan mal nodrits que mai assoliran tot el seu potencial físic i cognitiu" i que "aproximadament 2000 milions de persones en el món no disposen de les vitamines i minerals essencials per gaudir de bona salut". Aquesta informació ens fa reflexionar sobre la rellevància dels sistemes alimentaris sostenibles en l'accés a aliments variats i nutritius que permeten als consumidors la tria d'una dieta variada, equilibrada i saludable. La seva importància radica en el fet que fan un ús eficient dels recursos a totes les etapes de producció dels aliments, cosa que garanteix les necessitats alimentàries tant de la població actual com de les generacions futures.
Però, augmentar la producció d'aliments no és suficient si no s'incideix en altres aspectes com la sanitat, el sanejament o l'educació nutricional de la població per promocionar la tria d'una dieta saludable, que sigui variada i que inclogui els nutrients necessaris en funció de la despesa energètica de cada persona.
En la línia de promoure una alimentació saludable, el Servei de Salut Pública treballa, des de fa anys, en aquest àmbit, tot oferint un ventall d'activitats i materials. Un dels més importants és l'exposició "Menja bé, tu hi guanyes!" que es va inaugurar amb motiu d'aquesta celebració l'any 2009, i que des d'aleshores, itinera per diferents municipis de Barcelona.
Enguany, amb motiu de la celebració d'aquesta diada, el Servei de Salut Pública presentarà al web http://www.cuinasensepares.cat/ una nova edició de receptes i vídeos que ofereixen als joves tota una sèrie de recursos que els permeten apropar-se al món culinari de forma senzilla i creativa.
Les noves receptes formen part d'una proposta de menús diaris que inclouen primers, segons plats i postres. Totes elles estan recollides en 14 nous vídeos que es podran descarregar del web o bé visualitzar-los directament en el moment de cuinar els plats.
En aquesta nova edició, a l'igual que en les anteriors, també s'ofereixen consells i propostes per donar un estil més personal als plats a la vegada que es gaudeix d'una alimentació adequada, que contribuirà a que els joves aconsegueixin un estat nutricional adequat per al seu desenvolupament personal.
Enllaços d'interès:
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea d'Atenció a les Persones
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
T. 934 022 468
http://www.diba.cat/web/salutpublica/default
ssp.espaisalut@diba.cat