Antecedents
Des de l'any 2008, el Servei Municipal de Salut de l'Ajuntament de Vic realitza anualment projectes de promoció de la salut. L'eix vertebrador d'aquests projectes és el treball sobre les conductes de risc per a la salut, centrant-se especialment en la població jove. Fins a l'actualitat, els eixos de treball que han centrat els programes són: sexualitat i afectivitat, consum de drogues, alimentació saludable, salut mental, salut bucodental, VIH/SIDA i malalties de transmissió sexual.
El 2012 es va fer un gir per tal d'abordar una població més àmplia, incloent les famílies d'aquests adolescents (13 a 17 anys) i les famílies amb infants de 0 a 17 anys, vinculant així a nous serveis, com les llars d'infants.
L'objectiu és poder abordar, des de l'arrel, un treball educatiu des de la perspectiva de la promoció de la salut i des d'un nou marc de treball que s'introdueix com a eix que vertebrarà les accions que es duran a terme. Es tracta de la resiliència individual i familiar.
Marc de treball: Canvi de paradigma
L'any 2012 es va plantejar fer un pas endavant en els diferents projectes que es porten a terme dins del marc de la promoció de la salut. Aquest replantejament implica un canvi de paradigma, passant del model basat en la perspectiva de prevenció de situacions de risc al model que reforça els factors de protecció. El canvi persegueix una major eficàcia i eficiència del programa així com aportar l'element de la recerca i l'avaluació dels resultats assolits en funció dels esperats.
Es tracta de reformular els objectius des d'un marc més ample, esperant obtenir un impacte major que en l'anterior programa, ja que no es centra en conductes de risc concretes sinó en situacions vitals estressants susceptibles de generar desequilibris emocionals.
Fins l'any 2011, el marc de treball es centrava en l'enfocament del risc en salut que prové de models biomèdics, que conceben la salut des de l'absència d'aquesta, posant el focus d'interès en la malaltia com una relació causa-efecte. Les ciències mèdiques esdevenen doncs l'estudi de la patologia i els factors de risc que contribueixen en el seu desenvolupament. Aquestes es serveixen del model epidemiològic, que estudia els dèficits que presenten un bon nombre de persones.
És en aquest punt on el treball preventiu que es realitzava amb joves entra en crisi en aquest context de treball. A partir d'aquí es planteja la hipòtesi que parteix de la base que, reforçant la resiliència, les persones poden fer front més eficaçment a les adversitats, els esdeveniments vitals estressants i les situacions de risc que suposen un risc potencial per a la seva salut física i/o mental.
Per tal de promoure la resiliència, cal una intervenció precoç centrada en un treball psicoeducatiu i sistèmic amb les famílies i amb els més joves. És amb aquest objectiu que es va dissenyar un programa de promoció de la resiliència adreçat a la infància, adolescència i a les famílies.
Marc teòric
La bibliografia científica sobre els programes de promoció de la resiliència i les teories existents fins al moment han portat a desenvolupar un model simplificat del treball de la resiliència amb joves que contempla els següents elements: l'autoestima, l'expressió i control de les emocions i per últim, les habilitats socials. Es deixa de banda el treball específic centrat en situacions de risc segons els àmbits que fins ara havien centrat els projectes adreçats a la promoció de la salut en població jove.
Partint d'aquesta base, primer s'han realitzat tallers per a adolescents on es treballen aquestes tres temàtiques en profunditat.
Més endavant, després d'una investigació extensa de diferents articles d'estudis longitudinals sobre aquesta temàtica, es va veure que plasmen la importància dels vincles emocionals amb els pares. Es considera molt important la calidesa dels pares, la cohesió familiar, l'acceptació per part d'ells, i que gaudeixin de les relacions familiars amb un clima positiu i amb vincles més estrets. I és per això que s'ha començat a treballar amb famílies.
Desenvolupament del programa
Aquest PROGRAMA D'INTERVENCIÓ GRUPAL promou i fomenta els factors productors de la resiliència a través de la realització de tallers.
En els tallers per a adolescents a cada bloc es fan dues sessions de dues hores on es realitza un treball dinàmic grupal. A la primera sessió es fa una pràctica, i a la segona una repràctica d'allò que es va aprendre a la primera. I per dur-les a terme s'utilitzen diferents recursos que van des d'imatges a talls de sèries i pel·lícules, improvitzacions, representacions, dinàmiques grupals, etc.
Els tallers PER A FAMÍLIES estan dividits per mòduls segons les edats dels fills:
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea d'Atenció a les Persones
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
T. 934 022 468
http://www.diba.cat/web/salutpublica/default
ssp.espaisalut@diba.cat