espaiS@lut - Desembre 2012

Butlletins
Desembre 2012 - #20

Espai municipal

PASAVIC: Projecte de promoció de l'alimentació saludable entre la població adolescent de Vic

Aquest any 2012, el Servei Municipal de Salut es planteja com a nou repte la promoció d'hàbits d'alimentació saludables entre la població de Vic.

Aquest projecte es portarà a terme amb la col•laboració de l'equip docent i investigador del Grau de Nutrició Humana i Dietètica de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar de la Uiversitat de Vic (UVic), amb els quals s'ha fet coincidir interessos i intencions en un projecte d'intervenció en nutrició comunitària per a la promoció d'una alimentació saludable i millora dels hàbits alimentaris de la població adolescent de la ciutat de Vic.

El projecte es fonamenta en l'educació alimentària basada en l'evidència científica, en la implicació i capacitació dels participants per afavorir actituds actives i positives respecte uns estils de vida i hàbits alimentaris saludables.

En primer lloc, s'ha signat un conveni específic de col·laboració entre la UVic i l'Ajuntament de Vic, que ha esdevingut el tret de sortida a un programa que dóna resposta a la necessitat de promoure estils de vida saludables i concretament hàbits alimentaris i d'exercici físic saludables entre els ciutadans i ciutadanes des de l'àmbit local creant aliances entre institucions,  els objectius de les quals són treballar per a una millora de la qualitat de vida de la població.

Aquesta aliança ha permès l'adhesió a la Xarxa d'Observatoris Nutricionals (RON), que proporciona un marc de treball molt adequat per emprendre aquest projecte, ja que esdevé un potent recurs per dinamitzar el desenvolupament de projectes compartits d'investigació, formació i intervenció en l'àmbit de la nutrició i l'exercici físic per a les ciutats que participen.

La RON està formada pels Ajuntaments de Vitòria-Gasteiz, Pamplona, Salamanca, León, Leganés (Madrid), Guadix (Granada), les Universitats del País Basc i de Navarra i, des d'aquest any, s'ha incorporat Vic. Aquesta xarxa pretén, entre d'altres:

  • Conèixer amb detall els hàbits nutricionals de la població general i dels diferents col·lectius de la Comunitat compartint estratègies i línies d'investigació per a determinar els patrons d'alimentació.
  • Establir criteris de referència compartits per al desenvolupament de programes en matèria nutricional que es realitzin en l'àmbit municipal.
  • Realitzar intercanvi d'experiències en programes desenvolupats i metodologies de treball que permetin l'optimització de les intervencions locals.

Aquest és el marc que ha permès elaborar un programa específic de promoció d'hàbits d'alimentació saludables per a la població: el PASAVIC.

DESCRIPCIÓ DEL PROJECTE

El projecte es fonamenta en l'educació alimentària basada en l'evidència científica, en la implicació i capacitació dels participants per afavorir actituds actives i positives respecte uns hàbits alimentaris saludables.

A la pràctica consisteix en uns tallers educatius des del punt de vista dietètic i sensorial. A on es veuran els diferents tipus d'aliments i les seves característiques dietètiques i organolèptiques, per acabar finalment amb un taller culinari on s'elaboran plats equilibrats, senzills, originals i saborosos.

Objectius:

  • Conèixer els hàbits alimentaris dels adolescents.
  • Analitzar els canvis en les percepcions i associacions dels adolescents respecte temes alimentaris mitjançant la participació en els seminaris i el taller culinari.
  • Fomentar la participació dels adolescents en activitats culinàries.
  • Avaluar la percepció entre els adolescents sobre l'impacte que la participació a l'estudi pugui tenir en la millora dels seus hàbits alimentaris.

 

Participació:

Participar en aquest projecte implica formar part de l'estudi de promoció d'hàbits alimentaris dels joves de Vic. Aquest estudi no pretén obtenir informació personal, sinó dades generals de l'alimentació de la població jove de Vic. Aquest estudi el porta a terme el Servei Municipal de Salut de l'Ajuntament de Vic, juntament amb la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar de la UVIC i concretament per personal docent i investigador del Grau en Nutrició Humana i Dietètica.

Els participants són joves de 14 a 17 anys que cursen de 3er d'ESO a 2n de Batxillerat als centres educatius de Vic.

S'han realitzat sessions de presentació a les escoles i de la seva resposta ja s'han organitzat diverses sessions.

Al 2012 es fan 10 sessions en les que hi participen un total de 300 alumnes de les escoles:

  • Sagrat Cor
  • Escorial
  • Pare Coll
  • IES Vic
  • PQPI

 

Pel 2013 hi ha previstes unes 5 sessions més en les que hi participaran 150 alumnes, les escoles dels quals encara estan per confirmar.

Restem pendents de confirmar si segons el pressupost podrem estendre el nombre de sessions del 2013.

Desenvolupament del projecte

El projecte es desenvoluparà en tres fases: la primera fase serà la participació a l'activitat, la segona fase serà la participació en uns grups focals (focus groups), i la tercera fase en la que s'avaluarà el projecte a llarg termini.

En les diferents fases del projecte es recolliran dades sobre els hàbits alimentaris dels adolescents, coneixements sobre temes dietètics i percepcions dels aliments.


Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea d'Atenció a les Persones
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
T. 934 022 468
http://www.diba.cat/web/salutpublica/default
ssp.espaisalut@diba.cat