La norma que regula l'etiquetatge dels productes alimentaris és el Reial Decret 1334/99, pel qual s'aprova la norma general d'etiquetatge, presentació i publicitat dels productes alimentosos. Aquesta norma ha tingut diferents modificacions, entre les quals cal destacar els Reials Decrets 2220/2004, 1164/2005 i 1245/2008, que fan menció especial als al·lèrgens.
Darrerament ha aparegut el Reglament UE 1169/2011, sobre la informació alimentària facilitada al consumidor, que aporta algunes novetats quant a l'etiquetatge dels aliments, concretament a la informació nutricional obligatòria, les etiquetes més llegibles, el país d'origen i els al·lèrgens.
L'etiquetatge dels productes alimentosos, com a procediment de seguretat alimentària i, per tant, de control i/o vigilància sanitària dels aliments, ha d'incloure com a mínim la següent informació:
- La denominació del producte. Aquesta no ha d'induir a error, així per exemple una carn picada no es pot confondre amb un "burguer meat" perquè es tracta de productes diferents. Ha d'incloure informació sobre les condicions físiques del producte o el tractament que hagi tingut (congelat, en pols, concentrat, fumat,...).
- La llista d'ingredients. Ha d'incloure els diferents components del producte de major a menor proporció, inclosos els additius alimentaris. Les etiquetes dels aliments han d'indicar clarament la presència dels ingredients classificats com a possibles al·lèrgens. L'annex V del Reial Decret 1245/2008 relaciona els 14 grups de possibles al·lèrgens.
- Identificació de la empresa. Ha de figurar la raó social de l'empresa elaboradora, que envasa o que comercialitza, amb el seu domicili industrial o social.
- Contingut net. És la quantitat de producte contingut en un envàs, en unitats de volum per productes líquids i en unitats de massa per a la resta de productes.
- Temps límit per al consum: la data de caducitat s'utilitza en productes alimentosos que es deterioren ràpidament, una vegada passada aquesta data l'aliment no es considerarà segur. Consumir preferentment abans de s'utilitza en productes alimentosos que poden conservar-se més temps com els cereals, arròs, conserves, espècies,... No es perillós consumir aquests productes després d'aquesta data, però poden haver començat a perdre les propietats organolèptiques o sensorials així com les nutricionals.
- Condicions especials de conservació i utilització: quan els aliments precisin de condicions especials de conservació i/o utilització s'indicaran aquestes condicions.
- Lot: és el conjunt d'unitats de venda d'un producte alimentós produït, elaborat o envasat en condicions pràcticament idèntiques.
- Informació nutricional: estableix la informació nutricional per a la majoria dels aliments transformats. Els elements a declarar de forma obligatòria són: valor energètic, els greixos, els greixos saturats, els hidrats de carboni, els sucres, les proteïnes i la sal.