Els operadors d'empresa són els principals responsables de la seguretat dels aliments que es posen a l'abast de la ciutadania. Així ho estableix el Reglament (CE) 852/2004, sobre la higiene dels productes alimentaris en el Capítol XII de l'annex II en referència als aspectes de formació, i en el Capítol VIII de l'annex II que tracta de la higiene del personal.
És responsabilitat de les empreses alimentàries garantir que el personal disposi d'una formació adient al seu lloc de treball.
D'altra banda, els requisits d'higiene del personal han de garantir que el personal manipulador d'aliments observi un elevat grau de neteja i dugui una vestimenta adient. També, en cas que el manipulador d'aliments pateixi o sigui portador d'una malaltia que es pugui transmetre pels aliments, haurà de cessar la seva activitat fins que desaparegui el perill.
Les empreses alimentàries per poder garantir que comercialitzen aliments segurs han d'implantar sistemes d'autocontrol per prevenir els perills alimentaris que es puguin presentar.
La Diputació de Barcelona, conscient de la importància de la formació del personal i de les dificultats que tenen les associacions, moltes vegades sense afany de lucre, a més a més de la corresponsabilitat que molt sovint tenen els ajuntaments en l'organització d'esdeveniments esporàdics (com la botifarrada popular, la festa de Nadal, etc), ha iniciat aquest any 2012 una nova línia de suport als ajuntaments consistent en una formació adreçada als voluntaris i responsables d'aquestes associacions per garantir la higiene i la seguretat alimentària en aquestes activitats que fan de forma ocasional o puntual.
L'organització d'aquests cursos per a aquest perfil de manipuladors d'aliments va dirigit a municipis de menys de 15.000 habitants que hagin sol·licitat suport tècnic al Servei de Salut Pública, i es porta a terme en el marc de col·laboració de la Diputació de Barcelona, que té la finalitat de proporcionar-los el suport, l'assessorament i la cooperació necessaris per a què puguin complir amb les competències que els són pròpies en la gestió del risc per a la salut derivat dels aliments.
En el que va d'any, el Servei de Salut Pública ha realitzat l'activitat formativa "La seguretat alimentària als esdeveniments esporàdics", d'1 hora i 30 minuts de durada, als municipis de Palau-Solità i Plegamans, el dia 29 de maig a la que van assistir 66 persones, i a Premià de Dalt, el dia 21 de juny amb l'assistència de 13 persones.
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea d'Atenció a les Persones
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
T. 934 022 468
http://www.diba.cat/web/salutpublica/default
ssp.espaisalut@diba.cat