La presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, acompanyada per l'alcaldessa de Sant Adrià de Besòs, Filo Cañete, i el diputat d'Espai Naturals i Insfraestructura Verda, Xesco Gomar, durant una visita al Parc Fluvial del Besòs. Foto: Òscar Ferrer / Diputació de Barcelona

08/04/2025 17:00 h

Presidència

Lluïsa Moret coneix les millores del Parc Fluvial del Besòs i altres projectes, durant una visita a Sant Adrià de Besòs i Santa Coloma de Gramenet

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, ha visitat aquest dimarts, 8 d’abril, Sant Adrià de Besòs, el Parc Fluvial del Besòs i Santa Coloma de Gramenet, al Barcelonès Nord.

La visita ha començat a Sant Adrià de Besòs, on ha estat rebuda a l’Ajuntament per l’alcaldessa, Filo Cañete. Després de signar el llibre d’honor, ha mantingut una reunió amb el diputat d’Espais Naturals i Infraestructura Verda, Xesco Gomar, i l’equip de govern del consistori per tractar els projectes en què la corporació treballa amb el municipi. En aquest context, Moret ha destacat que “la col·laboració de la Diputació amb els ajuntaments és clau perquè els municipis puguin tenir cura de la sostenibilitat mediambiental dels seus espais naturals, a la vegada que lluiten contra el canvi climàtic i vetllen per la seva accessibilitat i l’oci de les persones”.

Tot seguit, s’ha fet una visita al Parc Fluvial del Besòs, un dels espais verds més rellevants de la regió metropolitana, amb un paper estratègic en la connectivitat ecològica amb el Parc de la Serralada de Marina.

Durant el recorregut, la presidenta de la Diputació de Barcelona ha pogut conèixer el nou sistema d’alerta hidrològica del riu Besòs (SAHBE), gestionat per l’Ajuntament de Barcelona a través de l’empresa BCASA. El sistema, que vetlla per la seguretat dels usuaris davant possibles crescudes del riu, ha estat renovat tecnològicament amb una inversió de 1,27 milions d’euros per part de la Diputació. Funciona amb telesupervisió i en temps real, registrant dades meteorològiques i del nivell del riu, i disposa de senyals òptics i acústics distribuïts pel parc, així com de panells electrònics informatius als accessos per informar i avisar els usuaris. En aquest sentit, Moret ha subratllat que “la bona gestió hidrològica és fonamental per garantir la seguretat dels veïns i veïnes de Sant Adrià i de totes les persones que vulguin gaudir d’aquest entorn de primer nivell, especialment si tenim presents emergències naturals i impactes meteorològics com els que  hem viscut recentment a València amb la dana”.

La visita també ha permès conèixer el projecte pilot de millora i revegetació de zones verdes, concretament d’una zona degradada a la vorera superior del marge dret del Besòs. Amb el suport de la Diputació – que ha aportat 750.000 euros, un 75% del cost de la primera fase -, el projecte contribueix a millorar la connectivitat entre el municipi i el Parc Fluvial. A més, s’ha presentat el conveni de col·laboració per garantir el manteniment de la barra de sorra del riu, situada entre la desembocadura del riu i els espigons del Fòrum i el litoral. Aquesta franja, una infraestructura de gran valor ecològic, és espai de nidificació d’espècies protegides, com la gavina corsa, i de pas d’ocells migratoris. L’àrea, però, havia patit una forta degradació a causa de l’accés de persones i per l’arrossegament de residus derivat de les pluges i tempestes.

Visita a Santa Coloma de Gramenet  

Posteriorment, la presidenta s’ha desplaçat a Santa Coloma de Gramenet, on ha estat rebuda a l’ajuntament per l’alcaldessa, Mireia González. Durant la reunió, s’han tractat diversos projectes relacionats amb el patrimoni arquitectònic local, com l’adquisició de la masia de Can Zam i de l’edifici noucentista Can Collblanc, així com la rehabilitació de la masia de Can Pata. Segons Moret, el suport de la Diputació a aquest municipi passa per “contribuir a potenciar el seu ric patrimoni arquitectònic, expressant la identitat local, i posar-lo a la disposició de la ciutadania”.

Pel que fa al patrimoni de la Diputació a Santa Coloma, també s’ha parlat de la rehabilitació de l’equipament esportiu de Torribera, l’ampliació de l’Escola de Restauració i la continuïtat del projecte BesArt. The River Museu. Aquest projecte, que es vol convertir en el museu d’art urbà a l’aire lliure més gran d’Europa, preveu habilitar 18 km de murs als marges del riu Besòs com a espai creatiu per a artistes.

Aquestes actuacions de la Diputació de Barcelona responen als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 11 “Ciutats i comunitats sostenibles”,” i número 15 “Vida d'ecosistemes terrestres”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Comparteix