ACTIVITATS DE SENSIBILITZACIÓ
Amb motiu de la reivindicació del 25N Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les dones l’Àrea de Feminismes i Igualtat ofereix 6 recursos diferents que es desenvoluparan a 73 ajuntaments de la demarcació.
Població destinatària: joves de 16 anys o més, i dones adultes.
Objectius: Reflexionar sobre les violències estructurals que es donen en l'àmbit digital i sobre les alternatives; conèixer quines conductes es consideren con a violències digitals masclistes i quina afectació tenen, i conèixer eines i exemples de resposta ciberfeministes.
Metodologia: Taller que combina la presentació de continguts amb dinàmiques que promouen la participació de les persones assistents on s'explicaran els aspectes clau de les ciberviolències digitals per a poder identificar-les i entendre l'ecosistema digital en què es produeixen, alhora que es proporciones eines per a l'autodefensa digital feminista com la seguretat holística, estratègies de resistència, d'autocura personal, de dispositius i de la informació, reducció de riscos i danys i estratègies de resposta.
Format / durada: Presencial / 2 hores.
Espais: Espai interior amb projector.
Població destinatària: joves ≥ 12 anys i dones adultes.
Objectius: Abordar l'autoestima, els complexos, els bloquejos, trencar mites sobre la capacitat física de les dones, aprendr a posar límits, a legitimar les pròpies vivències i emocions, a descobrir, reconèixer i valorar les pròpies capacitats i, en definitiva la presa de consciència i l'autoconeixement.
Metodologia: Treballar tècniques físiques d'autodefensa i d'atac i, paral·lelament, hi ha un abordatge més psíquic i social on es treballaren aspectes com l'actitud que es prenen davant de situacions complexes o l'actitud general davant la vida tot treballant la veu, la mirada i la postura corporal. També, a través del role-playing, s'escenifica l'afrontament de situacions de violència.
Format/ durada: Presencial / 2 hores.
Espais: Espai ampli i interior (tancat).
Població destinatària: AFAS, mares, pares i tutores legals.
Objectius: Identificar les violències masclistes i les seves manifestacions entre les i els joves; desenvolupar habilitats per educar amb un model de relacions igualitàries entre filles i fills; promoure l'educació afectiva/sexual i en valors; fomentar el diàleg i establir estratègies per a la negociació i el respecte com a manera de resoldre conflictes, i crear un espai d'intercanvi d'experiències i dubtes entre les famílies dels i les adolescents.
Metodologia: Metodologia participativa per crear un espai educatiu d'intercanvi d'experiències en què s'abordin les causes i manifestacions de les violències masclistes, els estereotips i desigualtats de gènere i com aquestes es reflecteixen en la família. Inclou, com a suport, la projecció d'audiovisuals per centrar la realitat actual dels i de les joves i fer-ne una anàlisi. Format/ durada: Presencial / 2 hores.
Espais: Interior amb projector i connexió a Internet.
Població destinatària: joves ≥ 12 (nois o grup mixt) i homes adults.
Objectius: Es prendrà consciència dels costos de la masculinitat hegemònica, dominant i patriarcal i de les violències masclistes que genera (LGTBIfòbia, masclismes, sexisme i racisme...); es fomentarà el pensament crític que genera ruptura de l'estereotip nociu i masclista incorporant alternatives com les masculinitats desobedients i dissidents; s'enfocarà l'empoderament des d'una perspectiva de la cura, la corresponsabilitat i la comunitat; es construirà col·lectivament un discurs i agència com a homes a favor dels feminismes i no com boicotejadors, contraris, enemics o equidistants.
Metodologia: Es treballara l'impacte de l'estereotip de la masculinitat hegemònica, dominant i patriarcal amb dinàmiques vivencials (comunicació no violenta, procés de grup, cercle de paraula, facilitació-acció) i mitjançant el hip-hop com a tècnica i pràctica des de l'art urbà i el гар.
Format/ durada: Presencial / 3 hores.
Espais: Espai interior ampli per moure's i tenir el grup en rotllana, altaveus, pissarra, retoladors i fulls blancs.
Població destinatària: joves ≥ 12 anys i persones adultes
Objectius: Demostrar, a través de l'humor, les diferències que es troben a diari entre homes i dones i com el masclisme ens afecta a totes i tots. Reflexionar sobre com podem actuar enfront les injustícies.
Metodologia: A través de la satira i l'humor de critica social es mostren els mals anomenats micromasclismes i microviolències i els clixés de gènere que generen situacions violentes a la societat.
Format/ durada: Presencial / 1 hora.
Espais: Espai lliure d'obstacles mínim de 6x4m. Per actuacions amb més de 60 espectadores o a l'exterior, ha de ser l'ajuntament qui proporcioni un equip de so adient a l'espai, i que sigui controlable des d'un lateral de l'escenari.
Població destinatària: joves ≥ 16 anys i persones adultes.
Objectius: Despertar consciències i fer pedagogia social sobre com identificar l'abús infantil, amb un relat en primera persona com a exemple de superació que té com a desenllaç un final feliç, malgrat la situació viscuda.
Metodologia: Teatre fòrum en què la protagonista a través d'una introducció teatral i posterior col·loqui dona a conèixer la seva història personal d'abús sexual infantil. La introducció teatral consta de diferents escenes des de la infantesa fins a l'edat adulta, reflectint les repercussions per a la protagonista i amb quines eines la protagonista ha pogut superar la situació a cada etapa.
Format/ durada: Presencial / 1 hora i 30 minuts. (temps màxim, depenent de les intervencions del públic).
Espais: Espai interior amb una taula, 2 micròfons de diadema i 1 micròfon de mà per al públic.